Strijd om btw-verhoging zet toekomst Belastingplan op het spel

Het Belastingplan 2025 komt onder druk te staan door de omstreden btw-verhoging voor media, cultuur, sport en logies. Minister Eelco Heinen van Financiën (VVD) slaagde er vrijdag niet in om de bezwaren van de oppositie in de Tweede Kamer weg te nemen. D66 dreigt tegen het hele Belastingplan te stemmen als er geen alternatief komt voor de verhoging van het btw-tarief van 9% naar 21% op deze sectoren.

Hoewel een tegenstem van D66 in de Tweede Kamer geen directe gevolgen heeft, kan het Belastingplan in de Eerste Kamer wel struikelen. Daar heeft de coalitie geen meerderheid en is steun van de oppositie nodig. D66 heeft vijf zetels in de senaat, en ook CDA en GroenLinks-PvdA — samen goed voor elf zetels — zijn kritisch over de btw-verhoging. CDA-Kamerlid Inge van Dijk benadrukt dat steun voor het Belastingplan afhangt van het zoeken naar een alternatieve dekking voor de beoogde btw-verhoging.

Strijd om btw-verhoging op scherp gezet

Tijdens het debat vroegen verschillende oppositiepartijen naar de reden achter de maatregel. Het kabinet heeft €2,3 miljard aan inkomsten nodig om lastenverlichting op arbeid mogelijk te maken, en volgens Heinen draagt de btw-verhoging bij aan een vereenvoudiging van het belastingstelsel. Hans Vijlbrief van D66, die eerder alternatieven zocht, waarschuwde echter dat de coalitie zich niet bereid toont om in gesprek te gaan over andere financieringsopties. Als de btw-verhoging niet wordt aangepast, zal D66 volgens Vijlbrief tegen het Belastingplan stemmen.

Het CDA diende samen met GroenLinks-PvdA, D66, ChristenUnie, SGP en JA21 een motie in die eist dat het kabinet bij de voorjaarsnota met alternatieven komt voor de btw-verhoging. “Voor ons is dit cruciaal om het Belastingplan te kunnen steunen,” aldus Van Dijk. De stemming over de motie vindt donderdag plaats, en als die het niet haalt, kan het hele Belastingplan sneuvelen.

Belastingmaatregelen in gevaar

Als de Eerste Kamer het Belastingplan wegstemt, staan álle fiscale maatregelen voor 2025 op de tocht. Dit betreft niet alleen de omstreden btw-verhoging, maar ook maatregelen zoals het bevriezen van de benzineaccijns, het schrappen van de belasting op aandeleninkoop, en de versoepeling van de expatregeling. Minister Heinen herhaalde dat hij openstaat voor alternatieven, maar benadrukte dat zonder coalitiesteun aanpassingen onmogelijk zijn.

In de Kamer staan kleinere wensen waarschijnlijk wel op steun van de coalitie en een meerderheid van de Kamer. Zo lijkt er ruimte om de renteaftrek voor verhuurders van woningen en bedrijfspanden niet verder te beperken, en wordt de versobering van de belastingvrijstelling bij bedrijfsopvolgingen mogelijk uitgesteld. Particuliere verhuurders verzetten zich tegen de geplande schrapping van een renteaftrek van €1 miljoen, bedoeld om opsplitsing van bedrijven te ontmoedigen. Ook op dit punt tonen coalitiepartijen en het kabinet enige flexibiliteit.

Politieke druk en onzekerheid

Het kabinet blijft achter de verhoging van de btw voor de genoemde sectoren staan, ondanks breed verzet. De oppositie verbaast zich over het gebrek aan dialoog met de coalitie over een alternatieve dekking. CDA, SGP en ChristenUnie willen niet alleen de btw-verhoging aanpassen, maar eisen ook behoud van de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting en een voordeel voor eenverdieners. Ondertussen vreest de oppositie dat het kabinet, door te weigeren compromissen te sluiten, blind afstevent op een blokkade in de Eerste Kamer.

De stemming in de Tweede Kamer zal donderdag een belangrijke indicatie geven van de kansen op goedkeuring in de Eerste Kamer.

De Toekomst van Fiscaliteit: Blockchain

Hoe blockchaintechnolgie de potentie heeft de fiscale wereld te veranderen.

The post Strijd om btw-verhoging zet toekomst Belastingplan op het spel appeared first on Nextens.