Belastingplan 2025: bedrijven krijgen lastenverlichting, maar geen stabiel klimaat

Het nieuwe kabinet belooft het vestigingsklimaat voor bedrijven te verbeteren, maar in het eerste Belastingplan van 2025 blijft het vooral bij fiscaal herstelwerk. Ondernemend Nederland lijkt op het eerste gezicht te profiteren. De netto lastenverlichting voor bedrijven bedraagt €1,3 miljard, een historisch hoog bedrag. Werkgeversorganisatie VNO-NCW toont zich tevreden, nadat er eerder veel klachten waren dat bedrijven als ‘pinautomaat’ dienden.

Terugdraaioperatie

Een groot deel van de lastenverlichting komt echter door het terugdraaien van eerdere maatregelen. Vorig jaar voerde de Kamer een aantal wijzigingen door die nu worden ingetrokken. Zo wordt de afschaffing van de vrijstelling van dividendbelasting bij aandeleninkoop herzien. Ook de verhoging van het hoge tarief in box 2 van 32% naar 34% wordt teruggedraaid, wat een lastenverlichting van meer dan €1 miljard oplevert, schrijft het FD.

Daarnaast wordt de versobering van de belastingvoordelen voor buitenlandse kenniswerkers, een initiatief van Pieter Omtzigt, grotendeels teruggedraaid. Dit kost de schatkist €51 miljoen.

Afschaffing belastingvrijstelling buitenlandse vermogens

Toch blijft één maatregel staan: de afschaffing van de belastingvrijstelling voor buitenlandse privévermogens van werknemers. Dit kan buitenlandse managers ontmoedigen om in Nederland te werken, omdat ze dubbele belasting moeten betalen. Dit vormt een groot probleem voor het internationaal grootbedrijf.

Verruiming renteaftrek

De verruiming van de renteaftrek voor bedrijven wordt wel doorgevoerd. Vanaf volgend jaar mogen bedrijven 25% van hun brutobedrijfsresultaat aftrekken, in plaats van 20%. Dit moet de investeringsbereidheid vergroten.

Toch blijft de renteaftrek voor vastgoedbedrijven beperkt. De volledige aftrek tot €1 miljoen wordt afgeschaft, wat volgens deskundigen de investeringen in de woningmarkt kan schaden. De Kamer zoekt nu naar oplossingen om de schade te beperken.

Politieke instabiliteit en onvoorspelbaarheid

De politieke wispelturigheid rondom belastingregels ondermijnt het vertrouwen van het bedrijfsleven. Volgens fiscaal expert Sylvester Schenk is de grootste klacht dat bedrijven niet meer kunnen bouwen op stabiel fiscaal beleid. “Een paar procent meer belasting betalen is niet zo erg, maar voorkom dat het ieder jaar verandert.”

Fiscale regelingen onder de loep

Het kabinet wil verder €250 miljoen besparen op fiscale regelingen. Staatssecretaris Idsinga heeft aangekondigd dat hij het aantal belastingfaciliteiten wil verminderen. Dit voorjaar komt hij met nieuwe plannen om nog meer belastingderving aan te pakken, waarbij de btw-verhoging op sport, cultuur en media mogelijk een voorproefje is.

Met deze plannen probeert het kabinet het evenwicht te bewaren tussen lastenverlichting voor bedrijven en een financieel gezond beleid. Maar de vraag blijft of dit genoeg is om het vestigingsklimaat op lange termijn te verbeteren, aldus het FD.

Lees verder over de kabinetsplannen in het dossier Belastingplan 2025

Geen toegang tot Nextens Naslag? Probeer nu gratis!

The post Belastingplan 2025: bedrijven krijgen lastenverlichting, maar geen stabiel klimaat appeared first on Nextens.