De toekomst van fiscaliteit – Blockchain

Tijdschrift

De Toekomst van Fiscaliteit: Blockchain

De wereld om ons heen verandert in rap tempo en fiscaliteit is daarop geen uitzondering. Nieuwe technologieën zorgen er voor dat we niet alleen op een andere manier met elkaar communiceren, maar bijvoorbeeld ook zakendoen, onze financiën beheren en belasting innen of betalen.

Huidige belastingstelsel te complex

Aangezien het Nederlandse belastingsysteem door een groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven als te complex wordt ervaren, kunnen deze nieuwe technologieën misschien uitkomst bieden. Zo heeft blockchaintechnologie, vooral bekend vanwege cryptovaluta zoals Bitcoin, de potentie om processen efficiënter, transparanter en veiliger te maken. Is het mogelijk om blockchain ook in te zetten om belastingsystemen beter te laten functioneren?

Mogelijkheden van blockchain

Om die vraag te kunnen beantwoorden kijken we in dit artikel daarom naar de mogelijkheden van blockchain voor de belastingwereld. We verkennen niet alleen de voordelen, zoals verhoogde transparantie en real-time belastingheffing, maar ook de uitdagingen die deze technologie met zich meebrengt. En vooral hoe deze nu al in de praktijk worden toegepast. Van het gebruik van smart contracts tot innovatieve toepassingen wereldwijd: blockchain zou de fiscale wereld weleens voorgoed kunnen veranderen.