Fiscale barrières remmen samenwerking non-profitorganisaties

Steeds meer non-profitorganisaties, zoals gemeenten en zorginstellingen, werken samen om maatschappelijke problemen aan te pakken. Maar volgens Maiko van Bakel, die onderzoek deed voor zijn proefschrift, leidt deze samenwerking vaak tot extra belastingdruk. Non-profitorganisaties krijgen minder fiscale voordelen dan commerciële bedrijven, wat leidt tot een oneerlijke belastingbehandeling en samenwerking ontmoedigt.

Extra belasting door samenwerking

Van Bakel onderzoekt in zijn proefschrift hoe samenwerkingen tussen non-profitorganisaties fiscaal worden behandeld. Uit zijn onderzoek blijkt dat samenwerkingsverbanden in de non-profitsector vaak een hogere belastingdruk ervaren dan als de organisaties individueel zouden opereren. Dit komt vooral door de vennootschapsbelasting, omzetbelasting en overdrachtsbelasting.

“Non-profitorganisaties worden fiscaal anders behandeld zodra zij gaan samenwerken,” zegt van Bakel. Hij benadrukt dat belastingvoordelen die de extra belastingdruk bij samenwerking kunnen beperken, vaak te strikt worden uitgelegd door Nederlandse en Europese rechters. Dit leidt regelmatig tot discussies met de Belastingdienst over de interpretatie van de fiscale regels.

Geen toegang tot fiscale voordelen

Commerciële bedrijven kunnen gebruikmaken van regelingen zoals de fiscale eenheid in de vennootschaps- en omzetbelasting. Non-profitorganisaties hebben vaak geen toegang tot deze regelingen, wat leidt tot een ongelijk speelveld. Daarnaast verschilt de toegang tot fiscale voordelen per sector, wat niet altijd gerechtvaardigd is volgens Van Bakel.

Pleidooi voor gelijk speelveld

Van Bakel pleit voor een gelijke behandeling van non-profitorganisaties in het belastingstelsel, zodat zij dezelfde fiscale voordelen krijgen als commerciële bedrijven wanneer zij samenwerken. Hij benadrukt dat de wetgever en rechters meer rekening moeten houden met het stimuleren van samenwerking. Een betere afstemming tussen fiscale wetgeving en overheidsbeleid is essentieel om de effectiviteit van samenwerkingen in de non-profitsector te vergroten.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post Fiscale barrières remmen samenwerking non-profitorganisaties appeared first on Nextens.