Strengere renteaftrekregels raken kleine verhuurders hard

Het kabinet wil jaarlijks honderdduizend woningen bouwen, maar critici waarschuwen dat het versoberen van de renteaftrek voor kleinere vastgoedbedrijven dit doel in gevaar brengt.

Hogere belasting voor kleine verhuurders

Vanaf 1 januari moeten kleine verhuurders van woningen en bedrijfspanden rekening houden met een forse belastingverhoging. Ondanks waarschuwingen over negatieve gevolgen voor de woningmarkt, blijft het kabinet bij zijn plan om de renteaftrek voor vastgoedbedrijven te beperken. Dit betekent dat deze bedrijven meer winstbelasting gaan betalen.

Op dit moment kunnen bedrijven tot €1 mln of 20% van hun bedrijfsresultaat aan rente aftrekken. Het kabinet wil die drempel schrappen voor vastgoedbedrijven. Dat raakt ook andere bedrijven die hun vastgoed in een aparte bv hebben ondergebracht. Tegelijkertijd mogen bedrijven voortaan 25% van hun bedrijfsresultaat aan rente aftrekken, een verhoging van het huidige percentage.

Gevolgen voor vastgoedprojecten

Volgens Timo Bergsma van vastgoedbedrijf Ultimo Management leidt deze maatregel tot een belastingdruk van 71% voor een standaard lening. Hij vreest dat vastgoedinvesteerders hierdoor stoppen met het aangaan van nieuwe leningen, wat verduurzaming en onderhoud van gebouwen kan stilleggen. Ook belangenorganisatie Vastgoed Belang ziet de maatregel als een bedreiging voor projecten zoals de ombouw van kantoorpanden naar woningen, een belangrijke pijler voor de woningmarkt.

Negatieve effecten voor de sector

Peter Beets, vermogensplanner bij ABN Amro MeesPierson, waarschuwt voor een vicieuze cirkel. Banken zullen waarschijnlijk hogere risicopremies vragen, wat de kosten voor vastgoedbedrijven verder verhoogt. Dit kan leiden tot minder investeringen in onderhoud en verduurzaming, waardoor bedrijven nog minder rente kunnen aftrekken.

Hoogleraar Dirk Brounen van de Universiteit van Tilburg vindt het moeilijk in te schatten hoe groot de schade zal zijn, maar is ervan overtuigd dat de maatregel de woningmarkt zal beïnvloeden.

Ongecoördineerd beleid

Critici zoals Brounen wijzen op de tegenstrijdige signalen van de overheid. Terwijl de bouwambities hoog liggen, worden investeringen in huurwoningen door belastingmaatregelen ontmoedigd. De recente maatregelen, zoals de Wet betaalbare huur en de verhoging van belasting op vastgoedbeleggingen in box 3, dragen hieraan bij.

Peter Beets noemt de verlaging van de overdrachtsbelasting vanaf 2026 een stap in de goede richting, maar benadrukt dat de impact van de renteaftrekbeperking veel groter is.

Antifragmentatiemaatregel

De versobering van de renteaftrek is onderdeel van een Europese richtlijn om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan. Het kabinet voert deze maatregel in om bedrijven te stoppen met het splitsen in meerdere bv’s om zo van meerdere aftrekken te profiteren.

Timo Bergsma begrijpt dat kunstmatige belastingontwijking moet worden aangepakt, maar vindt dat de generieke renteaftrekbeperking ook legitieme bedrijven hard treft. Volgens hem leidt dit tot een dalende belastingmoraal, aldus het FD.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post Strengere renteaftrekregels raken kleine verhuurders hard appeared first on Nextens.