Prinsjesdag 2025: maatregelen voor de bedrijfsopvolging

Tijdens Prinsjesdag werd met het Belastingplan 2025 ook een aantal maatregelen bekend gemaakt welke van invloed zijn op de bedrijfsopvolging. Deze hebben we in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

Aanpassing van de BOR

Onder de bestaande fiscale regelingen bij bedrijfsoverdracht kunnen ondernemers bij het erven of schenken van een bedrijf onder voorwaarden minder schenk- of erfbelasting betalen en belastinguitstel krijgen. Het kabinet wil de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling aanmerkelijk belang (DSR ab) aanpassen om de regelingen beter uitvoerbaar te maken en misbruik tegen te gaan.

De voorgestelde wijzigingen

Vanaf 2025
De voortzettingstermijn van de BOR wordt verkort van 5 naar 3 jaar, waardoor ondernemers meer flexibiliteit krijgen in de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld voor nieuwe activiteiten of samenwerkingen.

Vanaf 2026

Alleen gewone aandelen met een belang van minimaal 5% komen nog in aanmerking voor de BOR en DSR ab; opties en winstbewijzen vallen hier niet meer onder.

Herstructureringen worden makkelijker, zodat bedrijven kunnen splitsen of fuseren zonder verlies van BOR-rechten.

De bezitstermijn wordt verlengd voor ondernemers die na hun AOW-leeftijd een bedrijf starten om belastingontwijking te voorkomen.

De BOR kan niet meer worden toegepast op een bedrijf dat eerder al in bezit was van de erfgenaam of ontvanger, om misbruik via de “bedrijfsopvolgingscarrousel” te voorkomen.

Door de BOR en DSR ab te beperken tot gewone aandelen die ten minste een 5%-belang vertegenwoordigen in het geplaatste kapitaal van de vennootschap worden ook uitgesloten:

ab-pakketten van minder dan 5% van het totaal geplaatste kapitaal;

een ab op grond van de meesleepregeling;

een fictief ab;

lidmaatschapsrechten van een coöperatie, omdat deze vergelijkbaar zijn met winstbewijzen;

tracking stocks.

Aandelen waarop agio is gestort of waarop storting van informeel kapitaal heeft plaatsgevonden, blijven kwalificeren voor de BOR en de DSR ab, mits deze aandelen geen voorrang kennen ten opzichte van andere aandelen.

Meer weten?

Tijdens Prinsjesdag werd het Belastingplan 2025 bekend gemaakt. In een aantal artikelen gaan we nader in op de maatregelen voor de verschillende belastingmiddelen. Eerder verschenen al artikelen over de omzetbelasting en de vennootschapsbelasting.

The post Prinsjesdag 2025: maatregelen voor de bedrijfsopvolging appeared first on Nextens.