Belastinginspecteur moet wijzen op recht op bijstand bij verhoor

De Hoge Raad heeft de positie van belastingbetalers versterkt. Voortaan moet de belastinginspecteur hen informeren over hun recht op rechtsbijstand bij een verhoor als er een bestuurlijke boete dreigt. Dit moet gebeuren vóór het verhoor plaatsvindt.

In het strafrecht geldt deze verplichting al langer, maar in het belastingrecht was dit tot nu toe niet zo. Advocaat Anke Feenstra van Hertoghs Advocaten is blij met de uitspraak en benadrukt dat dit recht op bijstand een essentieel onderdeel is van een eerlijk proces. De verplichting komt voort uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Btw-fraudezaak leidt tot uitspraak

De zaak die tot dit arrest leidde, ging over een Nederlands bedrijf dat btw-fraude pleegde door auto’s aan het buitenland te leveren zonder belasting te betalen. De Hoge Raad volgde het oordeel van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, dat stelde dat de bestuurder op het recht op bijstand had moeten worden gewezen, iets wat niet gebeurde. Wel kreeg hij de zogeheten cautie, het recht om te zwijgen, maar dat was volgens de Hoge Raad onvoldoende.

De zaak is terugverwezen naar het gerechtshof ’s-Hertogenbosch voor verder onderzoek naar de gevolgen van de afgelegde verklaringen tijdens het verhoor.

Brede gevolgen voor bestuursorganen

Hoogleraar strafrecht Joep Lindeman van de Universiteit Utrecht stelt dat dit arrest ook gevolgen kan hebben voor andere bestuursorganen, zoals gemeenten, de Nederlandsche Bank en de Autoriteit Consument en Markt. Feenstra pleit ervoor dat de wetgever deze verplichting opneemt in de Algemene wet bestuursrecht om de regels helder te maken.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post Belastinginspecteur moet wijzen op recht op bijstand bij verhoor appeared first on Nextens.