Kabinet: naheffingen bij schijnzelfstandigheid, boetes later mogelijk

De Belastingdienst zal komend jaar terughoudend zijn met het opleggen van boetes aan bedrijven die werken met schijnzelfstandigen. Toch komt er geen nieuw uitstel van de handhaving op schijnzelfstandigheid, zo maakte het kabinet vrijdag bekend. Wel worden naheffingen voor loonbelasting en premies opgelegd. Bij opzet kan alsnog een boete volgen.

Hervatting van handhaving

Vanaf 1 januari hervat de Belastingdienst de controles op schijnzelfstandigheid, nadat deze acht jaar vrijwel stil lagen. Dit is al twee jaar geleden aangekondigd, maar de onrust onder zzp’ers en werkgevers is de afgelopen maanden toegenomen. Donderdag konden zij hun zorgen uiten tijdens een ronde tafel in de Tweede Kamer. Vooral opdrachtgevers vrezen naheffingen en boetes, terwijl zzp’ers bang zijn opdrachten kwijt te raken.

Coalitiepartijen zoals VVD en BBB pleitten donderdag voor een mildere aanpak. Zij stellen voor om bijvoorbeeld alleen zelfstandigen met een laag uurloon te controleren of eerst waarschuwingen te geven voordat er naheffingen volgen.

Tijd voor voorbereiding

Het kabinet wil bedrijven en zelfstandigen duidelijkheid geven, zodat zij zich de komende maanden kunnen voorbereiden op de hervatting van de controles. Als regels worden overtreden, kan de Belastingdienst tot vijf jaar terug naheffingen opleggen. Dit geldt tot 1 januari 2025, wanneer het handhavingsmoratorium volledig wordt opgeheven. Dit is eerlijker voor bedrijven die nu al voldoen aan de wet, aldus staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit, NSC).

Hoewel boetes volgend jaar weer mogelijk zijn, zullen deze niet meteen worden opgelegd als bedrijven aantonen dat zij bezig zijn om de regels te volgen. ‘We hebben oog voor de nieuwe realiteit,’ zegt Idsinga. ‘Bedrijven krijgen een zachte landing als ze laten zien dat ze de regels willen naleven.’

Wetgeving en toekomst

De discussie over wanneer iemand werknemer is of zzp’er, loopt al jaren. In 2016 werd de Wet DBA ingevoerd, maar de uitvoering zorgde voor veel verwarring. Sindsdien stond de handhaving stil. Het kabinet wil nu de balans herstellen op de arbeidsmarkt, aldus Idsinga. ‘Ondernemers kunnen blijven ondernemen, maar schijnzelfstandigheid leidt tot oneerlijke concurrentie.’

VVD-Kamerlid Thierry Aartsen noemt het besluit om terughoudend te zijn met boetes een belangrijke stap om zzp’ers rust te bieden. Volgende week debatteert de Kamer met het kabinet over de nieuwe regelgeving voor zzp’ers.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post Kabinet: naheffingen bij schijnzelfstandigheid, boetes later mogelijk appeared first on Nextens.