Vermogensbeheerders waarschuwen dat belastingdiensten nauwelijks grip krijgen op belastingontduiking via crypto’s, terwijl deze praktijk toeneemt. Roger Ver, ook bekend als Bitcoin Jesus, werd in Spanje gearresteerd op verdenking van belastingontduiking door de Verenigde Staten. Hij zou nog minstens $48 miljoen moeten betalen.
Toename in onderzoeken, maar nog veel verborgen
Zijn arrestatie benadrukt hoe lastig het is voor belastingdiensten om grip te krijgen op belastingontduiking via crypto’s. De markt voor digitale valuta is enorm gegroeid, en het verbergen of wegsluizen van bitcoins blijft relatief eenvoudig.
De Amerikaanse belastingdienst, IRS, onderzocht sinds 2018 bijna vierhonderd gevallen van belastingontduiking via crypto’s, waarvan het aantal onderzoeken vorig jaar sterk toenam. Toch blijft veel onopgemerkt door de anonimiteit van digitale valuta en het gebrek aan klantgegevens van cryptobeurzen. Volgens schattingen van Bloomberg loopt de VS jaarlijks $688 miljard aan belastinginkomsten mis, waarvan minstens $50 miljard via crypto’s.
Europese actie in 2026
Hoewel er in Europa nog geen cijfers zijn, maakt de Europese Commissie zich zorgen. In 2026 komen er regels die cryptobedrijven verplichten om transacties te delen met overheden. Eurocommissaris Paolo Gentiloni benadrukte dat veel cryptogebruikers die aanzienlijke winsten maken, momenteel onder de radar van de belastingdiensten blijven, wat onacceptabel is.
Huidige controle schiet tekort
In Nederland moeten banken en cryptobedrijven ongebruikelijke transacties melden vanwege witwascontroles. Sommige beurzen geven vrijwillig klantgegevens door aan de Belastingdienst, wat leidt tot belastingheffing over cryptowinsten in box 3. Maar niet alle cryptobeurzen, zoals Binance en Bitfinex, staan onder toezicht en melden geen ongebruikelijke transacties, waardoor belastingontduiking eenvoudig blijft.
Blijvende uitdagingen voor Belastingdiensten
Zelfs met de nieuwe EU-regels in 2026 blijven er offshorecryptobeurzen beschikbaar, en blockchains zijn nog steeds moeilijk te doorgronden voor belastingdiensten. Het IMF waarschuwt voor de groeiende dreiging van cryptogebruiken voor het kopen van goederen, wat de grootste bedreiging van crypto’s kan worden. Met crypto’s kunnen luxe producten en vastgoed in belastingparadijzen worden gekocht zonder dat de belastingdienst hiervan weet.
Niet iedereen ontduikt bewust
Hoewel er veel mogelijkheden zijn voor belastingontduiking via crypto’s, betalen de meeste cryptobezitters netjes hun belasting. Vaak is onwetendheid de oorzaak van niet-aangegeven winsten, bijvoorbeeld door gratis ontvangen crypto’s of jongeren die niet beseffen dat hun winsten boven het heffingsvrije vermogen vallen.
Een Blik op Fiscaliteit
Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.
The post Belastingdiensten krijgen moeilijk grip op cryptobelastingontduiking appeared first on Nextens.