Jongeren, spaargeld en crypto

De interesse in crypto groeit met name de laatste jaren gestaag onder jongeren. Een recent onderzoek van DirectResearch, uitgevoerd in opdracht van de Belastingdienst, en gebaseerd op bevindingen onder 822 jongeren tussen de 15 en 25 jaar, onthult dat bijna één op de vijf jongeren actief investeert in crypto. Deze opkomende trend wordt mede aangewakkerd door influencers op sociale media die in hoog tempo al dan niet betrouwbare informatie de online wereld in gooien.

Crypto en het internet

Velen zien de wereld van cryptocurrencies nog steeds als een enorm gok- of pyramidespel, terwijl anderen het juist beschouwen als (de voorloper van) een nieuwe financiële wereld. Een uitvinding die een vergelijkbare radicale impact zal hebben op ons huidige economische en bancaire stelsel zoals het internet had op de manier waarop we informatie consumeren en delen. Wie uiteindelijk gelijk heeft, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Enorme hoeveelheid informatie beschikbaar

Het zijn echter met name de jongere generaties die een positieve(re) mening over cryptovaluta hebben. Voor velen van hen is het dan ook een studieobject van serieuze omvang. Honderden uren worden gespendeerd aan het beluisteren van podcasts, het bekijken van video’s en het lezen van artikelen. Er is immers een gigantische hoeveelheid (online) informatie beschikbaar. Waarbij natuurlijk de vraag is hoe betrouwbaar deze content eigenlijk is. Maar ondanks de enorme hoeveelheid beschikbare informatie, blijft een aantal praktische aspecten echter nog te vaak onderbelicht. Deze zijn ook zeker voor jongeren van belang.

Fiscale aspecten

In de wereld van crypto is niet alleen bewustzijn omtrent de potentiële (grote) risico’s en de enorme volatiliteit van belang. Ook het begrijpen van de fiscale aspecten is belangrijk. Niet alleen voor ouders en volwassenen maar ook zeker voor hun kinderen. Er zijn namelijk specifieke regels die bepalen hoe deze digitale activa worden belast.

Cryptovermogen en Box 3

Cryptovaluta vallen voor particulieren onder box 3 van de inkomstenbelasting. Dat betekent dat ze worden beschouwd als vermogen, net als spaartegoeden en beleggingen.

Cryptovaluta kunnen vanwege de enorme volatiliteit snel in waarde stijgen en dalen. Om de waarde te bepalen voor de belastingaangifte, ga je uit van de koers bepaald op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Dus voor de aangifte inkomstenbelasting 2024 de waarde per 1 januari 2024. Je moet hierbij uitgaan van de wisselkoers op de peildatum van het gebruikte platform.

Cryptovermogen van minderjarigen wordt bij dat van de ouders opgeteld

Het is echter belangrijk om je te realiseren dat aangifte al verplicht is vanaf een vermogen van € 33.748. Deze regels gelden ook voor minderjarigen, want hun (crypto)vermogen wordt opgeteld bij dat van hun ouders. Het is daarom van cruciaal belang voor jongeren én hun ouders, om zich bewust te zijn van deze aspecten, aangezien ze anders onbedoeld het risico lopen met een aanzienlijke belastingaanslag te worden geconfronteerd. Zorg er dus voor dat je als ouder goed op de hoogte bent van wat je kinderen met hun spaargeld doen. Het kan immers zo maar zijn dat die € 500 ineens € 5.000 waard is. Of slechts € 5 natuurlijk. Dat kan ook.

Sociale media

Over de voor- en nadelen van crypto currencies zullen we het hier niet hebben. Dat laten we graag aan anderen over. Feit is wel dat op sociale media vooral de voordelen onder de aandacht worden gebracht. Miljoenen euro’s of dollars, dure auto’s en zonder (financiële) zorgen heerlijk op een Mexicaans strand van een cocktail genieten, spreekt bij velen natuurlijk tot de verbeelding. Crypto-influencers spelen hier dan ook vaak handig (en soms ook listig) op in en doen het lijken alsof dit eenvoudig voor iedereen te bereiken is. Hoewel het in veel gevallen gaat om gesponsorde content, zijn veel jongeren zich hier helaas niet voldoende van bewust.

Online cursussen

Veel van deze zelfverklaarde guru’s bieden cursussen aan en geven tips en tricks waarmee ook jij binnen no time je baan op kunt zeggen. Deze cursussen zijn uiteraard meestal niet gratis. Om hier paal en perk aan te stellen, zijn er sinds enkele jaren regels opgesteld ter bescherming van de economische en financiële belangen van de consument. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft richtlijnen en waarschuwingen afgegeven over het promoten van crypto-investeringen. De AFM monitort actief sociale media om misleidende of ongereguleerde adviezen te identificeren. Dat heeft echter nog niet altijd het beoogde resultaat. Vooral omdat veel van deze crypto-influencers zich niet in Nederland bevinden.

Praat met je kinderen

Geld verdienen met crypto is niet voor iedereen weggelegd en ook zeker niet zonder risico. In tegendeel zelfs. Als je echter besluit om in crypto te investeren, wees je dan bewust van de grote financiële risico’s en laat je zeker niet beïnvloeden door louche “guru’s” die slechts uit zijn op persoonlijk gewin. Vergeet bovendien de fiscale regels met betrekking tot cryptocurrencies niet. Ook deze vereisen aandacht, ook van jongeren. En als je kinderen hebt, heb het er dan gewoon eens over. Wie weet zijn jouw kinderen ook fanatieke crypto-aanhangers. Wie weet leer je nog iets van ze. Zo niet, dan kom je er hopelijk wel achter wanneer het saldo van de Zilvervlootrekening in een of andere memecoin is geïnvesteerd. Dat kan een hoop nare verrassingen voorkomen.

Wil jij het overzicht over alle belangrijke fiscale deadlines?

The post Jongeren, spaargeld en crypto appeared first on Nextens.