Het ene rietje is het andere niet, zelfs als beide eetbaar zijn. Dit concludeert de Belastingdienst bij de vraag of eetbare rietjes onder het verlaagde btw-tarief voor eetwaren vallen.
Milieuvriendelijke varianten
Plastic rietjes zijn verboden, waardoor fabrikanten milieuvriendelijke, eetbare rietjes hebben ontwikkeld. Het btw-tarief van deze rietjes kan 21% of 9% zijn, afhankelijk van hun gebruiksdoel, aldus de Belastingdienst. Als het rietje niet primair als voedingsmiddel dient, geldt het reguliere tarief van 21%.
Oneerlijke concurrentie
Consumenten die hun drank opslurpen door een rietje van gedroogde pasta, betalen het reguliere btw-tarief. Hoewel deze rietjes als eetbaar worden aangeprezen, zijn ze volgens de Belastingdienst niet bedoeld om te consumeren na het drinken. Dit voorkomt oneerlijke concurrentie met duurzame rietjes die niet van voedsel zijn gemaakt.
Rietjes met smaakjes
Rietjes van fabrikant twee, met smaken als aardbei en chocolade, vallen onder het verlaagde btw-tarief van 9%. Deze rietjes hebben voedingswaarde, zijn vegan en bedoeld om op te eten. Hierdoor worden ze als voedingsmiddel beschouwd.
Sophietje
Dit doet denken aan het liedje van Johnny Lion uit 1965, “Sophietje (zij dronk ranja met een rietje).” Stel je eens voor dat Sophietje haar ranja dronk met een aardbeienrietje die ze daarna op kon eten. Ze zou niet alleen milieubewust bezig zijn geweest, maar ook minder belasting betalen. Misschien was Sophietje haar tijd wel ver vooruit.
Krijg inzicht in de waarde van jouw bedrijf
The post Belastingdienst: verschil in btw-tarief voor eetbare rietjes appeared first on Nextens.