Duurzaamheidsregels versoepeld: accountants vrezen omzetverlies

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat de duurzaamheidsrichtlijnen voor bedrijven fors worden versoepeld, waaronder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit betekent dat aanzienlijk minder bedrijven verplicht worden duurzaamheidsrapportages op te stellen, wat direct impact heeft op de accountancysector.

Terwijl accountantskantoren zich hadden voorbereid op een toename van controles op ESG-rapportages (environmental, social & governance), blijkt nu dat een groot deel van deze werkzaamheden zal allen. Dit leidt tot zorgen over omzetverlies, maar tegelijkertijd kunnen accountants die schaarste ervaren door personeelstekorten opgelucht ademhalen.

Aantal bedrijven onder CSRD flink teruggeschroefd

Waar in eerste instantie 50.000 Europese bedrijven onder de CSRD zouden vallen, wordt dit aantal nu teruggebracht tot 7.000 à 10.000. In Nederland daalt het aantal van 3.000–6.000 bedrijven naar een geschatte 600–900. Dit komt onder meer doordat de grens voor het aantal werknemers dat verplicht moet rapporteren, is verhoogd van 250 naar 1.000.

Voor accountants betekent dit dat de verwachte stroom aan extra werk grotendeels wegvalt. ‘Het is jammer vanuit milieuoogpunt, maar goed voor de concurrentiepositie van bedrijven,’ zegt registeraccountant Bob Seemann.

Opleidingen en investeringen op de schop

De versoepeling komt op een lastig moment voor de sector. ‘We hebben veel geïnvesteerd in scholing en nu blijkt dat veel van die kennis niet nodig zal zijn,’ zegt Harry Marissen van brancheorganisatie SRA. Accountantskantoor De Jong & Laan heeft de interne opleiding voor ESG-controles al teruggeschroefd van 90 naar 15 mensen per jaar.

Ook financieel heeft de wijziging impact. Eerdere schattingen spraken van een potentiële omzetgroei van tientallen procenten door de toename van ESG-controles. Dit vooruitzicht verdwijnt nu. Hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer stelt dat private-equityfirma’s, die recentelijk investeerden in accountantskantoren vanwege de verwachte omzetgroei, mogelijk hun strategie zullen herzien.

Gevolgen voor duurzaamheidstransparantie

Volgens critici ondermijnt de versoepeling het doel van de CSRD: het inzichtelijk maken van duurzaamheidsbeloften van bedrijven. ‘Consumenten en aandeelhouders moeten kunnen zien of bedrijven echt zo duurzaam zijn als ze beweren. Minder rapportageverplichting betekent minder vergelijkingsmateriaal,’ zegt Alexander Spek, partner bij PwC.

Voorzitter Kris Douma van de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) vreest dat Europa hiermee zijn voorsprong in de duurzaamheidstransitie verliest. De komende tijd zal blijken of bedrijven alsnog vrijwillig blijven rapporteren. ‘Veel bedrijven hebben publiekelijk gezegd duurzaamheid belangrijk te vinden, nu zullen we zien of ze die woorden waarmaken,’ aldus Pheijffer.

Bezwaar maken tegen een belastingaanslag of beslissing?

Vanaf 2025 kan dit ook digitaal.

The post Duurzaamheidsregels versoepeld: accountants vrezen omzetverlies appeared first on Nextens.