Het kabinet en de coalitie gaan samen met de oppositie op zoek naar een alternatief voor de omstreden btw-verhoging op sport, cultuur, media en logies. CDA, D66, ChristenUnie en SGP kregen donderdag de toezegging van minister Eelco Heinen (VVD) en de coalitie dat de btw-verhoging van 9% naar 21% op deze sectoren niet zonder meer zal worden doorgevoerd. Hierdoor staakten deze oppositiepartijen hun verzet tegen het Belastingplan 2025, dat nu ruim steun kreeg in de Tweede Kamer en een betere kans maakt in de Eerste Kamer, waar het kabinet afhankelijk is van oppositiesteun.
Belastingplan bijna gesneuveld
De Tweede Kamer debatteerde donderdag voor het laatst over het Belastingplan 2025, inclusief de geplande btw-verhoging. Door deze verhoging was het hele pakket aan belastingmaatregelen — met een lastenverlichting van €6 miljard — op de tocht komen te staan. Vooral D66, CDA, SGP en ChristenUnie bleven aandringen op een alternatief, waarbij ze dreigden tegen te stemmen zonder wijziging in de plannen. Daarmee kwam een meerderheid in de Eerste Kamer in gevaar.
Coalitie stemt in met alternatief
Na intensief overleg tussen minister Heinen en de coalitiepartners zegde de VVD-minister toe dat hij de btw-verhoging alleen wil invoeren als er gezamenlijk een passend alternatief gevonden wordt. Dit alternatief moet in de voorjaarsnota van 2025 gepresenteerd worden, zodat er tijd is om de begroting te herzien zonder dat het huidige Belastingplan wordt aangepast. De btw-verhoging blijft dus voorlopig in het plan staan, maar de minister beloofde zich te richten op een haalbaar alternatief voor de lastenverschuiving naar consumptie. Dit kan betekenen dat de btw op andere producten wordt verhoogd, hoewel Heinen sport, cultuur en media wil ontzien.
Volgens D66-Kamerlid Hans Vijlbrief en CDA-Kamerlid Inge van Dijk biedt de toezegging voldoende vertrouwen. Vijlbrief, die de afgelopen weken zelf alternatieven zocht, verwacht dat er nu serieus naar andere belastingmogelijkheden wordt gekeken, zoals een hogere belasting op ongezonde producten.
Overige concessies
Heinen gaf de oppositie ook op andere punten tegemoetkomingen. Zo zullen huishoudens met een eenverdiener of bijna-alleenverdiener meer belastingvoordeel krijgen, vooral dankzij een ruimere toepassing van de belastingkorting voor deze groep. Deze aanpassing kwam met name op aandringen van de SGP. De ChristenUnie behaalde winst door het behoud van de giftenaftrek in de winstbelasting en een verhoging van de giftenaftrek voor particulieren naar €1,5 miljoen.
Volgende stappen in de Eerste Kamer
Door deze toezeggingen zijn oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie en SGP akkoord gegaan met het Belastingplan. GroenLinks-PvdA, de grootste oppositiepartij, noemde de toezeggingen echter een “gedrocht” en stemde tegen. De uitvoering van het nieuwe akkoord en de zoektocht naar een passend alternatief komen waarschijnlijk op het bord van de beoogde nieuwe staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (NSC), die het vertrek van Folkert Idsinga zal opvangen. Van Oostenbruggen noemde de uitdaging “pittig,” maar staat achter de inspanning om het Belastingplan door de Eerste Kamer te loodsen.
De Toekomst van Fiscaliteit: Blockchain
Hoe blockchaintechnolgie de potentie heeft de fiscale wereld te veranderen.
The post Compromis bereikt: btw-verhoging voorlopig van tafel appeared first on Nextens.