De KOR, zonnepanelen en btw-belaste verhuur

Voor particuliere beleggers die onroerende zaken belast met btw willen verhuren maar in het verleden zonnepanelen hebben aangeschaft, is de kleineondernemersregeling (KOR) mogelijk een aandachtspunt. Dat is hieronder beschreven evenals de wijzigingen voor de KOR met ingang van 1 januari 2025.

Keuze voor de KOR

De KOR is sinds 1 januari 2020 een facultatieve btw-vrijstellingsregeling. Elke ondernemer met een omzet op jaarbasis van minder dan € 20.000 kan kiezen voor toepassing van de KOR. Een ondernemer die gebruik maakt van de KOR presteert vrijgesteld van btw aan zijn afnemers. Daar staat tegenover dat geen recht op aftrek van btw-voorbelasting bestaat. Bovendien geldt ontheffing voor het doen van btw-aangifte en de daarbij behorende administratieve verplichtingen. Op dit moment geldt voor de KOR nog een verplichte deelnameperiode van 3 jaar.

Btw-belaste verhuur

KOR-deelnemers kunnen niet opteren voor de btw-belaste verhuur van onroerende zaken. Een dergelijke optie zou betekenen dat de ondernemer kiest voor het doen van een btw-aangifte ter zake van de verhuur, terwijl anderzijds is gekozen voor ontheffing van die verplichting in het kader van de KOR. Om deze tegenstrijdigheid te voorkomen, kan de ondernemer die de KOR toepast niet opteren voor met btw-belaste verhuur van onroerende zaken. Als de ondernemer onroerende zaken met btw wenst te verhuren, moet hij of zij zich niet aanmelden of afmelden voor toepassing van de KOR.

Zonnepanelen

Een zonnepaneelhouder die regelmatig en tegen een vergoeding stroom levert aan het energiebedrijf kwalificeert als btw-ondernemer. Dit betekent dat over de opgewekte stroom btw moet worden afgedragen en de btw-voorbelasting over de aankoop kan worden teruggevraagd. Hoewel sinds 1 januari 2023 het btw-tarief van 0% geldt voor zonnepanelen die op of bij de woning worden geplaatst, was voorheen het btw-tarief van 21% van toepassing. De meeste particulieren die zonnepanelen kochten, maakten gebruik van de KOR na het jaar van aanschaf. Het voordeel daarvan was dat maar één keer btw-aangifte gedaan hoefde te worden en daarna nooit meer, terwijl de btw over de aankoop in het eerste jaar volledig kon worden teruggevraagd.

Zonnepanelen aangeschaft na 1 januari 2023

Particulieren die na 1 januari 2023 zonnepanelen hebben aangeschaft met toepassing van het 0% btw-tarief hoeven geen btw terug te vorderen. Als het opwekvermogen op jaarbasis niet boven de registratiedrempel van 15.000 Wattpiek uitkomt, kunnen zij op basis van een goedkeuring (besluit van 10 juni 2021) gebruik maken van de KOR zonder dat daarvoor een aanmelding bij de belastingdienst hoeft te worden gedaan. Een ondernemer die onder de registratiedrempel blijft en gebruik maakt van de goedkeuring, is niet gebonden aan een wederopzegging van de KOR of de minimale termijn van 3 jaar.

Deelnameperiode KOR vanaf 1 januari 2025

Met ingang van 1 januari 2025 veranderen de regels voor de KOR. De verplichte deelnameperiode van 3 jaar komt te vervallen. Voor alle KOR-deelnemers wordt het vanaf 1 januari 2025 mogelijk om zich op elk moment af te melden. Bovendien kan vanaf 1 oktober 2024 via de portal van de belastingdienst eenvoudiger en sneller worden aangemeld of afgemeld.

Conclusie

Particuliere beleggers die onroerende zaken belast met btw wensen te verhuren maar thans onder de KOR-regeling vallen omdat zij in de periode tussen 1 januari 2020 en 31 december 2022 zonnepanelen hebben aangeschaft, dienen zich eerst af te melden voor de KOR. Afmelden kan nu pas nadat de verplichte driejaarstermijn is verstreken. Met ingang van 1 januari 2025 kan dat echter vanaf elk gewenst moment.

Indien niet langer gebruik wordt gemaakt van de kleineondernemersregeling (KOR) heeft dat wel tot gevolg dat ook btw moet worden afgedragen over de met de zonnepanelen opgewekte energie. Particulieren kunnen daarbij gebruik maken van forfaitbedragen zodat geen complexe btw-berekening hoeft te worden gemaakt.

De auteur drs. Jan Plat is partner en als btw-adviseur werkzaam bij Contaxus Belastingadviseurs & Accountants te Volendam

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post De KOR, zonnepanelen en btw-belaste verhuur appeared first on Nextens.