PwC dringt aan op versnelde invoering duurzaamheidsregels bij bedrijven

Accountant PwC heeft honderden klanten gewaarschuwd dat ze niet op schema liggen met de invoering van de nieuwe Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). In een formele brief dringt PwC erop aan dat bedrijven meer vaart moeten maken met hun voorbereidingen, omdat de accountant anders mogelijk geen goedkeuring kan geven voor hun duurzaamheidsrapportages. PwC benadrukt dat de nieuwe regels complex zijn en dat het niet naleven hiervan kan leiden tot reputatieschade en andere gevolgen.

Bedrijven lopen achter op nieuwe CSRD-richtlijn

Toezichthouders zoals de AFM en advieskantoren hebben eerder al aangegeven dat bedrijven de invoering van de nieuwe Europese boekhoudregels niet mogen onderschatten. Nu slaat PwC zelf alarm. Het accountantskantoor heeft tussen de 300 en 400 klanten een formele brief gestuurd waarin wordt gewaarschuwd dat veel bedrijven achterlopen met de voorbereidingen voor de CSRD. Dit is opvallend, omdat accountants doorgaans niet publiekelijk communiceren over specifieke waarschuwingen aan hun klanten. Joris van Meijel, bestuurslid bij PwC en verantwoordelijk voor de duurzaamheidsverslaggeving, legt uit: “We hebben dit al vaker besproken met klanten, maar door het sturen van een officiële brief willen we een sterker signaal afgeven.”

Stapsgewijze invoering van de CSRD-regels

De nieuwe rapportagerichtlijn wordt gefaseerd ingevoerd. De grootste bedrijven in Europa, waaronder beursgenoteerde ondernemingen, moeten vanaf boekjaar 2024 rapporteren over verschillende niet-financiële indicatoren, zoals milieu-impact en sociale verantwoordelijkheid. Een bredere groep bedrijven, geschat op zo’n 50.000 in de hele EU, moet een jaar later beginnen met de rapportageplicht. PwC heeft de waarschuwingsbrief specifiek gericht aan klanten die vanaf 2025 aan de nieuwe eisen moeten voldoen, schrijf het FD.

Hoewel PwC niet precies heeft aangegeven hoeveel bedrijven achterlopen, maakt Van Meijel zich zorgen. “Veel bedrijven hebben nog niet voldoende in kaart gebracht welke duurzaamheidsindicatoren ze moeten gaan meten,” aldus Van Meijel. “We maken ons in brede zin zorgen en hebben dit met bijna al onze klanten in deze groep gedeeld.”

Risico’s bij niet-naleving

De beursgenoteerde bedrijven die al in 2024 moeten rapporteren, liggen grotendeels op schema. Veel van deze bedrijven hebben al ervaring met duurzaamheidsverslaglegging en beschikken over de middelen om specialisten in te huren. Voor de bedrijven die vanaf 2025 moeten rapporteren, is de situatie anders. PwC waarschuwt dat als deze bedrijven niet op tijd de juiste gegevens kunnen leveren, de accountant genoodzaakt is een rapport met beperkingen af te geven. Dit kan ertoe leiden dat bedrijven publiekelijk ter discussie komen te staan.

PwC benadrukt dat zij een zorgplicht heeft om klanten te waarschuwen voor mogelijke non-compliance. “We willen bedrijven duidelijk maken dat als ze niet tijdig de juiste informatie kunnen aanleveren, dit gevolgen kan hebben voor hun rapportage en reputatie,” zegt Van Meijel.

Andere accountants delen zorgen

Andere grote accountantskantoren herkennen de zorgen van PwC, al hanteren ze een iets andere aanpak. Zo laat KPMG weten dat zij in gesprek zijn met hun klanten over de benodigde stappen om de deadline te halen. Deloitte geeft aan klanten te begeleiden door samen te kijken naar de uitdagingen van de nieuwe regelgeving, terwijl EY meldt dat veel van hun klanten al hard aan het werk zijn om aan de eisen te voldoen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) juicht het initiatief van PwC toe. “We vinden het positief als accountantsorganisaties actief hun rol pakken om ervoor te zorgen dat bedrijven op tijd aan de nieuwe CSRD-regels voldoen,” aldus een woordvoerder van de toezichthouder, tegenover het FD.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post PwC dringt aan op versnelde invoering duurzaamheidsregels bij bedrijven appeared first on Nextens.