NBA verhoogt druk op accountantssector aanpak examenfraude

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) voert de druk op accountantsorganisaties op om leidinggevenden die betrokken waren bij examenfraude voor de tuchtrechter te krijgen. Dit komt nadat grootschalige fraude met verplichte examens binnen de sector aan het licht kwam, vooral bij KPMG. NBA-voorzitter Kris Douma wil de integriteit van de sector herstellen en onderzoekt nu beleidsbepalers die fraudeerden.

Douma benadrukt dat het geen “heksenjacht” betreft, maar een noodzakelijke stap om het vertrouwen in de sector te herstellen.

Examenfraude

De fraude betrof verplichte toetsen waarbij accountants op grote schaal antwoorden deelden. Honderden accountants waren betrokken, met KPMG als opvallend voorbeeld. Een intern onderzoek van KPMG Nederland onthulde zo’n honderd frauduleuze gevallen per jaar, verspreid over vijf jaar. Dit leidde tot ontslagen, waaronder hoofdaccountant Marc Hogeboom. Hij verzweeg informatie voor de Nederlandse en Amerikaanse toezichthouders, wat KPMG een boete van $25 miljoen opleverde.

Ook Deloitte, Mazars en BDO rapporteerden incidenten. EY, PwC en andere kantoren komen in 2024 met hun onderzoeksresultaten, die worden gedeeld met toezichthouder AFM.

Spanningen

De fraudezaak heeft voor spanningen gezorgd tussen de NBA en de grote accountantskantoren. In februari vroeg de NBA de kantoren om de namen van betrokken accountants te delen, zodat ze voor de tuchtrechter konden verschijnen. De kantoren weigerden echter grotendeels, onder meer vanwege privacyoverwegingen en twijfels over de juridische grondslag.

Nu heeft de NBA besloten zelf een onderzoek in te stellen, gebaseerd op haar bevoegdheden in de verordening op de kwaliteitsbeoordeling. De NBA richt zich op beleidsbepalende accountants die fraudeerden bij de kennistoets in 2022, en niet op junioren. Douma benadrukt dat ernstige fraude niet zonder gevolgen mag blijven.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post NBA verhoogt druk op accountantssector aanpak examenfraude appeared first on Nextens.