Belastingdienst stelt invoering nieuwe vermogensbelasting uit tot na 2027

De invoering van een vermogensheffing op basis van werkelijke rendementen in 2027 is volgens de Belastingdienst niet haalbaar. De dienst kampt met een tekort aan ICT-capaciteit. Staatssecretaris Folkert Idsinga (NSC) zoekt naar een alternatief, aangezien elk jaar vertraging de schatkist €2 miljard kost.

Vertraging bij nieuwe belasting

De nieuwe vermogensbelasting op sparen en beleggen, die momenteel ter advies ligt bij de Raad van State, loopt waarschijnlijk opnieuw vertraging op. De Belastingdienst heeft aangegeven dat de introductie in 2027 door ICT-problemen niet haalbaar is. Dit is een nieuwe tegenslag voor de vermogensrendementsheffing, die sinds 2021 onderwerp van discussie is na uitspraken van de Hoge Raad. Staatssecretaris Idsinga is nu op zoek naar een ‘Plan B’ om de situatie op te lossen.

Alternatieven onderzoeken

Volgens de Belastingdienst kan de huidige capaciteit het herzien van belastingaanslagen en compensaties, zoals vereist door de recente arresten, niet aan. Daarom is het niet haalbaar om in 2027 de nieuwe vermogensbelasting in te voeren. Idsinga heeft aangegeven alternatieven te onderzoeken om de introductie niet verder uit te stellen.

Koopkracht en financiële gevolgen

De uitspraken van de Hoge Raad leiden tot grote financiële tegenvallers voor de overheid, met een kostenpost van bijna €1,7 miljard in 2025 en €1,75 miljard in 2026. Dit heeft ook gevolgen voor de koopkracht, die komend jaar minder hard stijgt dan eerder werd verwacht. Het kabinet verspreidt de koopkrachtverbeteringen daarom over meerdere jaren.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post Belastingdienst stelt invoering nieuwe vermogensbelasting uit tot na 2027 appeared first on Nextens.