Prinsjesdag 2025: maatregelen voor de loonbelasting

In dit vierde artikel naar aanleiding van Prinsjedag kijken we naar de maatregelen op het gebied van de loonbelasting. Wat gaat er veranderen en waar moet je rekening mee houden?

Versobering 30% regeling wordt teruggedraaid

De per 2024 ingevoerde versobering van de 30%-regeling, waarin gedurende de eerste 20 maanden een onbelaste vergoeding van 30% wordt verleend, de daaropvolgende 20 maanden van 20% en daarna van 10%, wordt teruggedraaid. Het kabinet wil de 30%-regeling voor expats per 1 januari 2027 aanpassen met de volgende maatregelen.

Vergoeding verlaagd naar 27%

Vanaf 2027 mogen expats belastingvrij een vergoeding ontvangen tot maximaal 27% van hun belaste loon. In 2025 en 2026 blijft dit percentage op 30%. Expats die de volledige vijf jaar van de regeling gebruikmaken, zullen hierdoor minder belastingvoordeel hebben dan onder de huidige regels.

Verhoging van de inkomensnorm

De inkomensnorm voor deelname aan de regeling stijgt in 2027 van € 46.107 naar € 50.436. Voor expats jonger dan 30 jaar met een masterdiploma stijgt de norm van € 35.048 naar € 38.388. De definitieve bedragen komen pas later beschikbaar omdat er inflatiecorrectie plaatsvindt, de bedragen worden jaarlijks geïndexeerd. Hierdoor zullen vanaf 2027 minder expats voor de regeling in aanmerking komen, en kan de maximale belastingvrije vergoeding voor sommige expats lager worden. De maximering op een salaris ter grootte van de Balkenende-norm blijft bestaan.

Toepassing van nieuwe regels

De nieuwe regels gelden alleen voor expats die hun 30%-beschikking op of na 1 januari 2024 ontvangen. Expats die vóór deze datum zijn begonnen, behouden vijf jaar lang het recht op een belastingvrije vergoeding van maximaal 30% en de oude inkomensnorm.

Eindheffing doorlopend afwisselend gebruikte bestelauto

Met deze maatregel wordt het bedrag van de eindheffing van € 300 per jaar met ingang van 1 januari 2025 verhoogd naar € 438 per jaar. Laatstgenoemd bedrag zal met ingang van 1 januari 2026 jaarlijks worden geïndexeerd.

Vereenvoudigen van de voertuigclassificaties

Met het wetsvoorstel wordt voorgesteld om aan te sluiten bij de definities in het kentekenregister. Er wordt daardoor automatisch aangesloten bij de geharmoniseerde begrippen die binnen de Europese Unie worden gehanteerd. Hiermee worden definitieverschillen binnen het autobelastingstelsel – tussen met name de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en de motorrijtuigenbelasting (mrb) – opgeheven.

Meer auto’s kwalificeren als bedrijfsauto

De aansluiting bij de definities die de RDW in het kentekenregister hanteert, heeft ook een doorwerking naar de bijtellingsregels in de loonbelasting. De voorgestelde wijzigingen in de bpm hebben als gevolg dat iets meer auto’s kwalificeren als bestelauto en daardoor in aanmerking komen voor de regelingen daarvoor in de loonbelasting.

Meer weten?

Eerder publiceerden we al artikelen met de maatregelen uit het Belastingplan 2025 die betrekking hebben op de omzetbelasting, de vennootschapsbelasting en de bedrijfsopvolging.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post Prinsjesdag 2025: maatregelen voor de loonbelasting appeared first on Nextens.