De financiële impact van het regeerprogramma

Het kabinet-Schoof presenteerde afgelopen vrijdag zijn regeerprogramma, waarin de belangrijkste beleidslijnen van de coalitie worden uitgewerkt. Hoewel het programma veel algemene punten bevat, blijft de precieze financiële impact op de burgers vaak nog vaag en wordt er verwezen naar aanstaande wetgeving.

Op Prinsjesdag, dinsdag 17 september, zal het Belastingplan voor 2025 worden gepresenteerd, wat mogelijk meer duidelijkheid biedt over de plannen van het kabinet-Schoof. Hieronder vast een aantal punten die van directe invloed kunnen zijn op de financiële situatie van de Nederlandse burger. Voor een uitgebreide behandeling van de plannen is er op woensdag 18 september zoals je van ons gewend bent weer een Studio Nextens. Je kunt je hiervoor gratis aanmelden.

Extra belastingschijf in de inkomstenbelasting

Het kabinet wil de middeninkomens ontzien door een extra belastingschijf in te voeren in de inkomstenbelasting en het tarief van de eerste schijf te verlagen. Deze verlaging wordt echter deels gefinancierd door een verlaging van de algemene heffingskorting, wat kan betekenen dat de totale lastenverlichting beperkt blijft. Voor 2024 bedraagt het tarief in de eerste schijf 36,97 procent, dat geldt voor inkomens tot 75.518 euro. Daarboven geldt een tarief van 49,5 procent. De exacte impact van de verlaging en de nieuwe schijf moet nog worden uitgewerkt.

Lagere energiebelasting op aardgas

De belasting op aardgas in de eerste en tweede schijf wordt verlaagd, wat de energiekosten moet drukken. Het tarief in 2024 bedraagt 70,5 cent per kuub (inclusief btw), maar de precieze verlaging is nog niet bekendgemaakt.

Afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen

De salderingsregeling voor zonnepanelen, waarmee eigenaren hun opgewekte stroom kunnen verrekenen met het verbruik, wordt per 1 januari 2027 afgeschaft. Eigenaren krijgen wel een vergoeding voor de teruggeleverde stroom, maar deze zal lager zijn dan het huidige salderingstarief.

Korting op motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s

Vanaf 2026 komt er een nieuwe korting op de motorrijtuigenbelasting voor volledig elektrische voertuigen en waterstofauto’s. Deze korting moet rekening houden met het hogere gewicht van de batterijen in elektrische auto’s.

Halvering van het eigen risico in de zorgverzekering

Het eigen risico van de zorgverzekering wordt vanaf 2027 gehalveerd, van 365 euro naar 165 euro per jaar. Tot die tijd blijft het eigen risico bevroren op 365 euro.

Hogere inkomensafhankelijke vergoeding voor kinderopvang

Het huidige kinderopvangtoeslagstelsel wordt vervangen door een nieuwe financieringsmethode. Alle werkende ouders krijgen een hoge inkomensonafhankelijke vergoeding, die direct aan de kinderopvangorganisaties wordt betaald. Dit moet de kosten voor ouders verlagen.

Verhoging van huurtoeslag en kindgebonden budget

Om armoede tegen te gaan, worden de huurtoeslag en het kindgebonden budget verhoogd. De huurtoeslag wordt ook vereenvoudigd door deze op een lineaire manier af te bouwen. De exacte gevolgen hiervan worden later duidelijk gemaakt.

Extra belasting op langeafstandsvluchten

Vanaf 2027 komt er een extra belasting op langeafstandsvluchten om de hogere CO2-uitstoot van deze vluchten te compenseren. De hoogte van deze belasting is nog onbekend, maar het kabinet verwacht hiermee jaarlijks 250 miljoen euro op te halen.

Vereenvoudiging van het partnerbegrip voor de AOW

Het kabinet wil het partnerbegrip voor de AOW vereenvoudigen. Momenteel wordt er onderscheid gemaakt tussen alleenstaanden en samenwonenden/gehuwden, waarbij alleenstaanden een hogere AOW-uitkering krijgen. Het is echter nog onduidelijk hoe de vereenvoudiging van de 21 verschillende leefvormen eruit gaat zien.

Versobering 30% regeling grotendeels van de baan

Het kabinet gaat het belastingvoordeel voor buitenlandse werknemers toch niet uitkleden. De regeling waardoor expats de eerste jaren over 30 procent van hun loon geen belasting betalen is volgens bedrijven absoluut noodzakelijk. De eerder voorgestelde versobering is grotendeels van de baan: het percentage van het loon waarover geen belasting wordt geheven gaat nu naar 27 procent.

De overdrachtsbelasting voor verhuurders gaat omlaag

Het kabinet verlaagt het tarief van 10,4 procent naar 8 procent.

Regeling gratis schoolmaaltijden wordt verlengd

Tegenover de lastenverlichting voor verhuurders van huizen zet het kabinet ook een maatregel voor armere gezinnen: de regeling voor gratis schoolmaaltijden wordt toch verlengd.

Extra geld voor vroegpensioen

Er is geld opzijgezet om tot een nieuwe vroegpensioenregeling te komen. De bestaande belastingvrijstelling waardoor bedrijven werknemers in zware beroepen eerder met pensioen kunnen laten gaan, loopt eind volgend jaar af.

Studio Nextens

Deze maatregelen zullen de komende jaren in wetgeving worden uitgewerkt en kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de financiën van veel Nederlanders. Met Prinsjesdag weten we meer en in de aankomende dagen zullen we dan ook nader ingaan op een aantal individuele maatregelen. Bovendien is woensdag 18 september weer de belangrijkste uitzending van Studio Nextens waarin alle belangrijke maatregelen de revue zullen passeren. Meld je daarom nu snel gratis aan!

The post De financiële impact van het regeerprogramma appeared first on Nextens.