Miljardenboetes voor Apple en Google door EU-rechter

Apple en Google kregen dinsdag een flinke tegenslag te verwerken bij het Europese Hof van Justitie. De hoogste Europese rechter bekrachtigde een belastingnavordering van €13 miljard voor Apple en een boete van €2,4 miljard voor Google.

Vestager’s overwinning

Eurocommissaris Margrethe Vestager boekte een dubbele overwinning. In 2016 oordeelde de Europese Commissie dat Apple jarenlang ongeoorloofde staatssteun kreeg in Ierland. Apple hoefde dankzij speciale fiscale afspraken nauwelijks belasting te betalen. Vestager droeg Ierland op om €13 miljard terug te vorderen, schrijft het FD.

In 2017 legde Vestager Google een boete op van €2,4 miljard voor machtsmisbruik. Google bevoordeelde zijn eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping ten koste van concurrenten. Beide techgiganten hadden een selectief voordeel dat de mededingingsregels schond, zo oordeelde de Europese Commissie.

Apple’s verlies

Apple en Ierland gingen in beroep tegen de beslissing van Vestager. Vier jaar geleden kregen ze nog gelijk van het Europese Gerecht, maar het Hof van Justitie draaide dit oordeel nu terug. Hiermee behaalde Vestager alsnog haar gelijk. ‘Dit is een belangrijke stap richting rechtvaardigheid voor Europese belastingbetalers,’ zei Vestager na de uitspraak.

Apple liet weten teleurgesteld te zijn en beschuldigde de Europese Commissie ervan de regels met terugwerkende kracht te veranderen. Ierland zei de uitspraak te accepteren en benadrukte dat de betwiste belastingafspraken inmiddels zijn aangepast.

Google’s boete blijft

Ook Google kreeg slecht nieuws: het hof verwierp de bezwaren van het bedrijf tegen de boete van €2,4 miljard. Google werd schuldig bevonden aan misbruik van zijn dominante positie met Google Shopping. Vestager noemde de zaak ‘een mijlpaal’ in de strijd tegen de macht van techgiganten.

Google staat mogelijk nog meer boetes te wachten. Er lopen nog twee zaken in Luxemburg waarin het bedrijf €5,8 miljard aan extra boetes riskeert, voor machtsmisbruik met Android en AdSense, aldus het FD.

Compliance voor veel bedrijven belangrijkste fiscale prioriteit

Bedrijven als Apple en Google zijn natuurlijk bijzondere gevallen. Dat neemt echter niet weg dat wij van onze klanten vaak te horen krijgen dat compliance en het voldoen aan de laatste wet- en regelgeving tot de belangrijkste fiscale prioriteiten behoort. En terecht, want ook in jouw bedrijf kan een verkeerd percentage of het over het hoofd zien van een deadline tot hele vervelende gevolgen leiden. Daarom hebben we daar bij Nextens speciale oplossingen voor ontwikkeld.

Fiscale compliance wordt met Nextens Appletje eitje…

Nextens is al meer dan 70 jaar toonaangevend op het gebied van fiscale kennis en software. Onze producten zijn speciaal ontwikkeld om bedrijven te helpen altijd op de hoogte te zijn van de meest recente wet- en regelgeving. Zo is onze fiscale kennisbank Naslag gekoppeld aan onze aangiftesoftware. Hierdoor koppelen we de theorie aan de praktijk, handel jij altijd netjes volgens de laatste regels en mis je geen enkele deadline meer.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post Miljardenboetes voor Apple en Google door EU-rechter appeared first on Nextens.