Kabinet verlaagt belasting voor beleggers en houdt expatkorting

Het kabinet verlaagt de overdrachtsbelasting voor beleggers en houdt de expatregeling grotendeels intact. Deze beslissingen zijn onderdeel van de nieuwe rijksbegroting, die na een lange nacht overleg met de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen is opgesteld.

Lagere overdrachtsbelasting voor beleggers

De overdrachtsbelasting voor beleggers, die vorig jaar steeg naar 10,4%, gaat omlaag naar ongeveer 8%. Deze verlaging kost de overheid zo’n €110 miljoen. Beleggers en projectontwikkelaars hadden eerder hun zorgen geuit over het hoge tarief. Zij vreesden dat dit Nederland minder aantrekkelijk zou maken voor investeringen in huurwoningen, terwijl er juist een groot tekort aan huurwoningen is, dat schrijft het FD.

Expatregeling blijft grotendeels intact

Ook de expatregeling blijft grotendeels overeind. Deze regeling biedt buitenlandse werknemers in Nederland een belastingkorting van 30% in de eerste jaren dat zij hier werken. Er waren plannen om deze korting terug te brengen naar 10%, maar grote bedrijven zoals ASML reageerden hier fel op. Nu is besloten om de regeling slechts licht aan te passen, met een korting van 27% in plaats van 30%.

Andere maatregelen en lastenverlichting

De VVD heeft haar zin gekregen met het terugdraaien van de belastingverhogingen voor beleggers en expats. Het is nog onduidelijk of de partij ook concessies heeft moeten doen. Wel is bekend dat het kabinet geld uittrekt voor een vroegpensioenregeling voor zware beroepen en dat de bezuiniging op het project voor gratis schoollunches wordt geschrapt.

Uitdagingen met box 3

Hoe het kabinet omgaat met de financiële tegenvaller in box 3 blijft nog onduidelijk. De Hoge Raad heeft bepaald dat alleen werkelijk behaalde rendementen op vermogen belast mogen worden, wat de overheid €7 miljard kost aan terugbetalingen en €2 miljard per jaar in toekomstige inkomsten misloopt. Het kabinet zal ergens anders belasting moeten verhogen om dit verlies te compenseren.

Nieuwe belastingen

De btw op kunst, cultuur, sport, en hotelovernachtingen gaat omhoog naar het hoge tarief. Ook de kansspelbelasting wordt verhoogd. Ondanks protesten wil het kabinet deze maatregelen doorvoeren, omdat ze samen €2,2 miljard opleveren.

Presentatie begroting

De begroting is vrijdag naar de Raad van State gestuurd voor advies en zal officieel worden gepresenteerd op Prinsjesdag. Premier Schoof benadrukte dat de begroting zelfstandig door het kabinet is opgesteld en dat de gesprekken met de fractievoorzitters slechts ‘consultaties’ waren, passend bij de werkwijze van het extraparlementaire kabinet, aldus het FD.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post Kabinet verlaagt belasting voor beleggers en houdt expatkorting appeared first on Nextens.