De toekomst van fiscaliteit 3: blockchain en de belastingexpert

In onze vorige blogposts hebben we besproken hoe blockchain kan helpen bij het verbeteren van meerdere belastingprocessen en hoe verschillende landen deze technologie al concreet toepassen. De introductie van een nieuwe technologie als blockchain is uiteraard niet geheel zonder gevolgen en kan zeer disruptief zijn. Dus wat betekent de introductie van blockchain in de fiscale wereld voor belastingexperts? Moeten zij zich zorgen maken over hun toekomst, of biedt blockchain ook juist nieuwe kansen?

Veranderende rol van de professional

Het is begrijpelijk dat blockchain en andere technologieën als kunstmatige intelligentie (AI) een gevoel van onzekerheid kunnen veroorzaken bij belastingprofessionals. Als sommige verhalen immers kloppen, zal blockchain een groot deel van de tussenpersonen in het belastingproces overbodig (kunnen) maken. En zal AI een groot aantal routinetaken automatiseren. Maar zoals in zo veel gevallen geldt ook hier dat de werkelijkheid een stuk genuanceerder is. De soep wordt dus niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.

Menselijke experts blijven nodig

Hoewel blockchain en AI wel degelijk bepaalde taken zullen automatiseren of versimpelen, betekent dit absoluut niet het einde van de behoefte aan belastingdeskundigen. Integendeel zelfs. Het is veel waarschijnlijker dat hun rol zal verschuiven van routinematige taken naar meer strategisch advies. Er zal altijd behoefte blijven aan experts die complexe (blockchain-)transacties kunnen interpreteren, juridische en regelgevende uitdagingen kunnen navigeren en nieuwe belastingstrategieën kunnen ontwikkelen in een snel veranderende wereld.

Aanpassen aan een nieuwe realiteit

Deze veranderingen hebben natuurlijk wel gevolgen. Het betekent bijvoorbeeld dat de belastingprofessional zich moet aanpassen. Waar technologie in het verleden misschien een marginale rol speelde in het professionele leven van de belastingexpert, zal dat in de nieuwe realiteit anders zijn. Het is dan ook van groot belang om op de hoogte te blijven van nieuwe technologische ontwikkelingen. Ontwikkelingen die ook een impact zullen hebben op fiscale beroepen. Dit betekent het opdoen van nieuwe vaardigheden en kennis, variërend van het begrijpen van de technische aspecten van blockchain tot het ontwikkelen van innovatieve manieren om belastingrapportages te beheren en te analyseren.

Advies over blockchain en belastingen

Daarnaast zullen belastingprofessionals ook een belangrijke rol spelen in het adviseren van bedrijven over hoe zij blockchain kunnen integreren in hun belastingstrategieën. Dit vraagt om een proactieve benadering en een bereidheid om continu te leren en je aan te passen.

Vooruitkijken naar de toekomst

Blockchain heeft ongetwijfeld het potentieel om het belastinglandschap serieus te veranderen. Maar om dit potentieel volledig te kunnen benutten, moeten we ook de uitdagingen onder ogen zien die met deze technologie gepaard gaan. Belangrijke hobbels zijn bijvoorbeeld schaalbaarheid, energieverbruik, en juridische onzekerheden. In onze volgende post zullen we daar iets verder op ingaan. Abonneer je dus op onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn. Dan ben je er zeker van dat je geen artikel meer mist.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post De toekomst van fiscaliteit 3: blockchain en de belastingexpert appeared first on Nextens.