Beleggers waarschuwen: bedrijven halen duurzaamheidsdoelen niet

Veel bedrijven zullen hun zelfopgelegde klimaatdoelen niet halen, aldus grote vermogensbeheerders. Dit brengt ook de klimaatdoelen van beleggers in gevaar. Dit blijkt uit gesprekken met vermogensbeheerders zoals Fidelity International, Robeco, LGIM en Schroders, die samen meer dan €3000 miljard beheren.

Geen geloofwaardig plan

De doelstellingen blijken vaak onhaalbaar door een tekort aan duurzame alternatieven, stijgende rente en geopolitieke spanningen. Volgens Jenn-Hui Tan, hoofd duurzaamheid bij Fidelity International, heeft meer dan de helft van de bedrijven die zij volgen geen geloofwaardig plan om hun klimaatdoelen te bereiken. Ook andere vermogensbeheerders signaleren dat veel bedrijven worstelen met hun duurzaamheidsdoelen.

Oorzaken: oorlog, inflatie en gebrek aan alternatieven

Volgens Andy Howard van Schroders zijn bedrijven niet per se minder ambitieus geworden, maar worden ze geconfronteerd met de realiteit dat sommige doelen moeilijk te realiseren zijn. De geopolitieke situatie, zoals de oorlog in Europa, inflatie en stijgende rentes, hebben de bedrijfswinsten onder druk gezet, wat het moeilijk maakt om klimaatdoelen te halen.

Carola van Lamoen van Robeco noemt de cementindustrie als voorbeeld, waar duurzame alternatieven nog niet op grote schaal beschikbaar zijn. Dit plaatst zowel bedrijven als beleggers voor een uitdaging.

Impact op beleggers

Deze uitdagingen brengen beleggers die hun portefeuilles willen verduurzamen in een lastige positie. Als bedrijven hun uitstoot niet verminderen, kunnen ook beleggers hun klimaatdoelen niet halen. Vermogensbeheerders hebben twee opties: investeren in bedrijven met een lagere uitstoot of bedrijven aanmoedigen om te verduurzamen.

Hoewel de eerste optie populair was, wordt het steeds moeilijker om vervuilende bedrijven uit te sluiten. Minder spreiding verhoogt het risico, en het klimaat schiet er weinig mee op als een vervuilend bedrijf gewoon verdergaat onder een andere eigenaar.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post Beleggers waarschuwen: bedrijven halen duurzaamheidsdoelen niet appeared first on Nextens.