Villataks onder vuur

De villabelasting in box 1 van de inkomstenbelasting, ook wel het toptarief van 2,35% van het eigenwoningforfait genoemd, staat nu ter discussie. Volgens belastingadviseurs is deze belasting in strijd met het Europees eigendomsrecht, vergelijkbaar met de eerder aangevochten belasting op sparen en beleggen (box 3). Zij adviseren huiseigenaren om bezwaar te maken tegen belastingaanslagen waarin deze hogere bijtelling is verwerkt.

Bezwaren ingediend

Mient Klooster van vhm/accountants & belastingadviseurs heeft namens zijn cliënten 28 bezwaarschriften ingediend tegen de villataks. In een artikel in Het Register, het tijdschrift van de beroepsvereniging Register Belastingadviseurs (RB), legt Klooster uit waarom hij denkt dat deze belasting geen stand zal houden voor de rechter, dat schrijft het FD.

De villabelasting, die in 2008 werd ingevoerd, is gebaseerd op de veronderstelling dat duurdere woningen deels als belegging dienen. Bij woningen boven de €1,31 miljoen wordt daarom een bijtelling van 2,35% van de woningwaarde toegepast, terwijl het standaard eigenwoningforfait slechts 0,35% bedraagt.

Impact op oudere huiseigenaren

Volgens een onderzoek van taxatiekantoor Calcasa telde Nederland eind 2023 bijna 200.000 woningen met een waarde van €1 miljoen of meer, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 14.000 woningen in 2013. De Vereniging Eigen Huis steunt de bezwaren tegen de villataks en wijst erop dat vooral oudere huiseigenaren met een vast pensioen hierdoor financieel in de problemen kunnen komen. In steden zoals Amsterdam gaat het vaak om huizen uit de jaren 50 en 60 die nu door de hoge huizenprijzen onder de villataks vallen.

Europese rechten en zorgplicht

De argumentatie voor de bezwaren is dat de villataks, net als de eerdere heffing in box 3, mogelijk in strijd is met het Europees verdrag voor de rechten van de mens, dat het recht op eigendom beschermt. De Register Belastingadviseurs roept haar leden op om klanten te adviseren tijdig bezwaar te maken, omdat het niet indienen van bezwaar kan leiden tot verlies van rechten, zoals eerder is gebleken bij de terugbetaling van te veel betaalde box 3-belasting.

Effect op hypotheekrenteaftrek

Zelfstandig belastingadviseur André van der Velde diende vorig jaar oktober enkele bezwaarschriften in tegen de villabelasting. Hij berekent dat de hogere bijtelling voor een woning van €1,5 miljoen neerkomt op €2500 extra belasting. Volgens Van der Velde ondermijnt de villataks de hypotheekrenteaftrek, die oorspronkelijk bedoeld was om het woonvoordeel te belasten. Hij stelt dat de overheid de hypotheekrenteaftrek uitholt door de villataks te handhaven, aldus het FD.

Een Blik op Fiscaliteit

The post Villataks onder vuur appeared first on Nextens.