Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in het bedrijfsleven en sinds 1 januari 2024 verplicht de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de Europese Unie dat (grote) bedrijven rapporteren over hun duurzaamheidsactiviteiten. Deze richtlijn van de Europese Unie is nog niet van toepassing op het MKB maar heeft indirect wel degelijk gevolgen. Bedrijven die moeten rapporteren dienen immers ook informatie te verstrekken van hun toeleveranciers. In dit artikel kijken we daarom naar de impact van duurzaamheidsrapportages en CSRD op het MKB.
Wat is de CSRD?
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Deze richtlijn breidt de bestaande non-financiële rapportagerichtlijn (NFRD) uit.
Bedrijven moeten nu uitgebreide informatie verstrekken over hun impact op milieu, sociale zaken en governance (ESG). Het doel is om investeerders en andere belanghebbenden beter te informeren en zo bij te dragen aan een duurzamere economie en dus een betere wereld.
Wie moet wanneer rapporteren?
Vanaf 1 januari 2024 wordt de CSRD in een aantal fases ingevoerd. De eerste bedrijven die zich aan de richtlijn moeten houden zijn de organisaties die nu al te maken hebben met de Non Financial Reporting Directive (NFRD). Dit zijn de grote EU-beursgenoteerde bedrijven.
Een jaar later geldt de CSRD-richtlijn ook voor alle Europese bedrijven die voldoen aan twee van de volgende drie criteria:
Een omzet van meer dan €50 miljoen;
Een balanstotaal van meer dan €25 miljoen;
Meer dan 250 werknemers.
Zij zullen dus vanaf 2026 volgens de CSRD-richtlijn rapporteren over 2025.
In het jaar daarna geldt de CSRD-richtlijn ook voor beursgenoteerde mkb-bedrijven. Zij moeten dus vanaf 2027 rapporteren over het jaar 2026. De verwachting is dat hierna ook niet beursgenoteerde MKB-bedrijven volgens de CSRD-richtlijn zullen moeten gaan rapporteren.
CSRD en het MKB
Hoewel de CSRD zich nu dus nog alleen richt op grote(re) bedrijven, heeft de richtlijn wel degelijk invloed en implicaties voor MKB-bedrijven die deel uitmaken van de toeleveringsketen van grote ondernemingen omdat deze dienen te rapporteren over de duurzaamheidsprestaties van hun hele waardeketen. Dit betekent dat toeleveranciers, waaronder dus ook MKB-bedrijven, gegevens moeten bijhouden en rapporteren over bijvoorbeeld hun CO2-uitstoot en andere duurzaamheidsindicatoren.
Voordelen voor het MKB
Dit leidt natuurlijk enerzijds tot een grotere administratieve en financiële last voor MKB’ers. Aan de andere kant biedt het ook kansen. Een aantal mogelijke voordelen zijn bijvoorbeeld:
Verbeterde toegang tot kapitaal
Investeerders richten zich steeds meer op bedrijven die transparant zijn over hun duurzaamheidspraktijken en ESG-doelstellingen. Door nu al duurzaamheidsrapportages op te stellen, kunnen MKB’s hun aantrekkelijkheid voor investeerders vergroten en zo hun toegang tot kapitaal verbeteren.
Betere relaties met klanten en leveranciers
Duurzaamheidsrapportages kunnen de reputatie van een bedrijf verbeteren en leiden tot sterkere relaties met zowel klanten als leveranciers. Transparantie over duurzaamheidsinspanningen kan MKB-bedrijven onderscheiden van concurrenten en aantrekkelijker maken voor grote bedrijven die aan de CSRD moeten voldoen.
Efficiëntie en kostenbesparingen
Het voldoen aan de CSRD helpt bedrijven hun risico’s en kansen op het gebied van duurzaamheid beter te identificeren en te beheren. Dit kan leiden tot efficiëntere bedrijfsvoering en kostenbesparingen op de lange termijn.
Voorbereiding op toekomstige regelgeving
Door nu al duurzaamheidsrapportages op te stellen, kunnen MKB’s proactief reageren op veranderende wet- en regelgeving en marktverwachtingen. Dit geeft bedrijven een voorsprong wanneer strengere regels in de toekomst worden ingevoerd. De verwachting is immers dat ook kleinere MKB bedrijven in de nabije toekomst een duurzaamheidsrapportage zullen moeten overleggen.
Uitdagingen
Hoewel er voordelen zijn, zijn er natuurlijk ook uitdagingen verbonden aan de implementatie van de CSRD. MKB’s hebben vaak beperkte middelen en expertise op het gebied van duurzaamheid en rapportage. Het opzetten van de benodigde systemen en processen kan tijdrovend en kostbaar zijn. Bovendien kan het verzamelen van betrouwbare en consistente ESG-gegevens een complexe taak zijn, vooral voor bedrijven met uitgebreide toeleveringsketens.
Goed voorbereid op de toekomst
Hoewel de nieuwe regels in 2024 alleen voor grote bedrijven gelden, is de impact op het MKB nu al voelbaar. Grote bedrijven moeten hun CO2-uitstoot van de hele keten in kaart brengen, wat betekent dat ze ook informatie nodig hebben van hun toeleveranciers. Dit dwingt MKB-bedrijven dus om hun duurzaamheidsgegevens nu al nauwkeurig bij te houden en te rapporteren. Nu beginnen zorgt er dus niet alleen voor dat je je afnemers van de vereiste informatie kunt voorzien, maar dat je ook goed voorbereid bent op de toekomst.
Ook fiscaal voordelig verduurzamen?
Download ons gratis kennisdocument.
The post De impact van duurzaamheidsrapportages (CSRD) op het MKB appeared first on Nextens.