Wanneer is een aandeel gewoon en wanneer is het preferent? De Belastingdienst heeft een nieuwe richtlijn gepubliceerd om dit te verduidelijken in verband met vrijstellingen van schenk- en erfbelasting (BOR) en uitstel van inkomstenbelasting (DSR) bij bedrijfsopvolgingen.
Belang van aandeelsoort
Het soort aandeel bij een schenking of erfenis is relevant omdat de voorwaarden voor belastingvrijstellingen bij bedrijfsopvolgingen strenger zijn voor preferente aandelen dan voor gewone aandelen. Beide moeten echter deel uitmaken van een reële bedrijfsopvolging. Bij overdracht van minstens 5% van de gewone aandelen is aan een belangrijke voorwaarde voor vrijstellingen voldaan. Voor preferente aandelen is dit minder vanzelfsprekend.
Preferente aandelen bij familiebedrijven
Preferente aandelen, met bijzondere rechten, worden vaak gebruikt bij overdrachten van familiebedrijven, zegt François van de Hoff, fiscalist en oprichter van de kennisbank Bedrijfsopvolging. Ouders kunnen door omzetting van gewone naar preferente aandelen als financier optreden, vooral als lenen bij een bank lastig is. Ze ontvangen dan een vast dividend op de preferente aandelen.
Bij schenking of vererving van deze preferente aandelen aan kinderen, gelden extra voorwaarden voor vrijstellingen en belastinguitstel. De belangrijkste voorwaarde is dat naast de omzetting van gewone naar preferente aandelen, gewone aandelen aan de kinderen worden toegekend. Dit geeft de kinderen recht op winst en wordt gezien als een reële bedrijfsopvolging.
Beoordeling door de Belastingdienst
Voor bedrijfsopvolgingsregelingen hanteert de Belastingdienst de gebruikelijke definitie van een preferent aandeel. Dit betekent dat preferente aandelen voorrang krijgen bij winstverdeling en/of uitkering bij liquidatie. Een bijzonder stemrecht leidt niet tot kwalificatie als preferent aandeel.
De dienst benadrukt dat niet altijd een pasklaar antwoord gegeven kan worden of een aandeel preferent is. Sommige aandelen hebben kenmerken van zowel preferente als niet-preferente aandelen en moeten individueel worden beoordeeld door de belastinginspecteur.
Voorbeeld van hybride aandelen
De Belastingdienst geeft als voorbeeld van een hybride aandeel een vennootschap met twee soorten aandelen: aandeel A en aandeel B, elk met een nominale waarde van €100.000. Aandelen A hebben een reserve van €1 miljoen met een vaste vergoeding van 5%. De restwinst wordt verdeeld op basis van nominale waarde. Aandeel A is preferent vanwege de vaste vergoeding en omdat de reserve niet meetelt bij de restwinstverdeling.
The post Fiscus schept duidelijkheid over preferente en gewone aandelen appeared first on Nextens.