Bestelauto van de zaak voordeliger of niet?

Veel ondernemers vragen zich af of het voordeliger is om met een personenauto met geel kenteken of juist met een bestelauto van de zaak met grijs kenteken te gaan rijden voor zakelijke en privédoeleinden. Dit geldt zowel voor ondernemers voor de IB als voor de Vpb. Er zijn echter een aantal verschillen. Bij Nextens hebben we daarom een handige rekentooltool beschikbaar die je helpt de juiste keuze te maken.

Nextens rekentool

In de rekentool personen- of bestelauto gaan we uit van twee vergelijkbare auto’s, waarbij de ene auto een geel kenteken heeft en de vergelijkbare tegenhanger een grijs kenteken (bestelauto van de zaak). Om die reden gaat het model er vanuit dat brandstof en onderhoudskosten van beide modellen gelijk zijn.

Bijtelling wegens privégebruik

Als het gaat om bijtelling wegens privégebruik, zijn er verschillende scenario’s. Voor de bestelauto van de zaak zijn twee opties uitgewerkt. Bij de eerste variant wordt ervan uitgegaan dat de bestelauto door verschillende werknemers wordt gebruikt. Hierbij blijft de bijtelling beperkt tot een vaste heffing van € 300 voor de werkgever. Bij de tweede variant wordt ervan uitgegaan dat de bestelauto voornamelijk geschikt is voor goederenvervoer en niet als gezinsauto kan worden gebruikt.

Directeur-grootaandeelhouder (DGA)

Voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA) die een bestelauto gebruikt die niet hoofdzakelijk voor goederenvervoer is bedoeld en deze voor privédoeleinden gebruikt, geldt de standaard forfaitaire bijtelling.

Privégebruik als ficteve dienst

Het model houdt geen rekening met btw-aspecten en gaat uit van de regeling voor privégebruik van een auto. Hierbij wordt het privégebruik bijgeteld als fictieve dienst (2,7% respectievelijk 1,5% van de catalogusprijs). Als er geen privégebruik van de auto is, maar er wel woon-werkkilometers worden gereden, kan er gekozen worden voor een evenredige correctie van het privégebruik (woon-werkverkeer wordt voor de btw beschouwd als privégebruik).

MKB-winstvrijstelling

Bij het berekenen van de nettokosten voor een eenmanszaak wordt rekening gehouden met de MKB-winstvrijstelling.

Wat is voor jou het voordeligst?

Wil je weten wat voor jou het meest voordelig is? Bereken het dan nu in de rekentool personen- of bestelauto.

Bestelauto of personenauto?

The post Bestelauto van de zaak voordeliger of niet? appeared first on Nextens.