MKB verkoopt steeds vaker aan eigen directie

Veel oudere ondernemers willen hun bedrijf verkopen, maar liever niet aan een grotere concurrent of investeerder. Een groeiende groep mkb’ers verkoopt hun onderneming aan het zittende management om erfgoed en bedrijfscultuur intact te houden.

Voorbeeld van Van der Ham

Hans en Yvonne de Veer verkochten hun glasgroothandel Van der Ham aan directeur Dennis Straatman. ‘Ze wilden dat het bedrijf hetzelfde DNA zou behouden’, zegt Straatman, die zelf ooit vakantiewerk bij het bedrijf deed. ‘Ze wilden niet dat het opgeslokt zou worden door een concurrent.’

Hoewel andere kopers een hogere prijs boden, kozen de oud-eigenaren voor de huidige directie. ‘Veel mensen werken hier al lang’, zegt Straatman. Zijn vader was de eerste werknemer en werkt er nog steeds. ‘Deze mensen willen geen onzekerheid.’ Via overnameadviseur Aeternus werd de verkoop geregeld met hulp van investeerder MGF.

Toename van management buy-outs

Stefan Damen van MGF ziet een toename in aanvragen voor management buy-outs binnen het mkb. ‘De babyboomgeneratie vraagt nu om bedrijfsoverdracht, vaak om hun erfgoed te waarborgen’, zegt Damen. Voor ondernemers is een management buy-out een aantrekkelijk alternatief, hoewel ze vrezen voor een lage verkoopprijs vanwege beperkte middelen van managers.

MGF biedt een oplossing door een minderheidsaandeel te nemen, dat het management na vijf jaar kan kopen.

Cijfers en trends

Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) en Invest Europe groeit het aantal management buy-outs in het mkb. In het segment met overnamesommen kleiner dan €15 miljoen steeg het aantal buy-outs van 92 in 2020 naar 125 in 2023. Het totale bedrag groeide van €334 miljoen naar €417 miljoen.

Ondanks de groei van management buy-outs daalde het aantal bedrijfsovernames in Nederland tussen 2021 en 2023 met 15%. Het aantal deals met private equity daalde met 14%, maar buy-outs in het mkb stegen met 9%.

Voorbeeld van Hobaho

Een recent voorbeeld is de verkoop van bolbloemenveredelaar Hobaho aan de directie. Het bedrijf werd verzelfstandigd door Dümmen Orange. ‘Het leek te passen, maar de investeerder had een kortere horizon dan het duurt om gewassen te veredelen’, zegt directeur Theo Aanhane. Het nieuws van de overname door de directie werd met applaus ontvangen door het personeel.

Rol van investeerders

Volgens Jacques Jetten van overnameadviesbureau Aeternus komt de toename van management buy-outs door de groeiende rol van private equity bij overnames. Investeerders doen geen eerste investering in een branche zonder dat het management meedoet. Het management heeft investeerders nodig omdat banken de overname meestal niet volledig financieren.

Uit onderzoek van Aeternus blijkt dat 18% van de private-equitypartijen investeert in management buy-outs, meestal met een meerderheidsaandeel bij kleinere bedrijven.

Voorbeeld van Fox Reizen

Ook bij de verkoop van Fox Reizen door de ANWB aan de directie speelde de behoefte aan continuïteit een grote rol. ‘We blijven reizen verkopen via de ANWB-kanalen en de kwaliteit moet blijven zoals die altijd is geweest’, zegt directeur Gert-Jan Bressers van Fox Reizen. ‘ANWB wilde continuïteit van de service, voor het bedrijf en de medewerkers.’

Krijg inzicht in de waarde van jouw bedrijf

The post MKB verkoopt steeds vaker aan eigen directie appeared first on Nextens.