Bestelauto of personenauto: wat kies je als ondernemer?

Als ondernemer sta je voor de keuze tussen een bestelauto of een personenauto. Maar wat is voor jou de beste keuze? Dat is afhankelijk van meerdere factoren. In deze blogpost bekijken we naar een aantal van de verschillen, zodat je een betere beslissing kunt nemen. Bovendien hebben we een gratis rekentool voor je ontwikkeld die jou helpt bij het maken van je keuze.

Wat is een bestelauto?

Maar wat verstaan we eigenlijk onder een bestelauto? Een bestelauto wordt gedefinieerd als een voertuig met een maximaal toegestane massa van 3500 kg, maar dan specifiek ingericht voor goederenvervoer. Dit betekent dat het voertuig een vlakke laadvloer moet hebben en aan bepaalde inrichtingseisen moet voldoen. Het onderscheid is belangrijk omdat voor bestelauto’s andere fiscale regels gelden dan voor personenauto’s.

Wat zijn de fiscale voordelen van een bestelauto?

Autokostenfictie en bijtelling
– Voor zowel personenauto’s als bestelauto’s geldt bij privégebruik de autokostenfictie. Bij een auto die door de ondernemer zelf of door werknemers gebruikt wordt, kan een bijtelling van 16% tot €30.000 en 22% daarboven (vanaf 2024) van de catalogusprijs van toepassing zijn, afhankelijk van de CO2-uitstoot.
– Voor auto’s ouder dan 15 jaar geldt een bijtelling van 35% van de huidige waarde.

Bijzondere regelingen voor bestelauto’s
Afwisselend gebruik: Als meerdere werknemers de bestelauto gebruiken, kan een eindheffing van €300 per jaar per bestelauto toegepast worden in plaats van individuele bijtelling.
Specifiek goederenvervoer: Bestelauto’s die vrijwel uitsluitend geschikt zijn voor goederenvervoer, zoals eenpersoonsvoertuigen met een specifieke inrichting, vallen niet onder de autokostenfictie.
Verbod op privégebruik: Als de bestelauto buiten werktijd niet privé gebruikt kan worden of een verbod op privégebruik geldt, kan de bijtelling worden vermeden.

Vereenvoudigde rittenregistratie
Voor ondernemers die veel ritten per dag maken, kan een vereenvoudigde rittenregistratie voldoende zijn, mits er duidelijke afspraken zijn over het uitsluiten van privégebruik tijdens werktijd.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik
Door een verklaring van uitsluitend zakelijk gebruik af te geven, kan een ondernemer de noodzaak van rittenregistratie vermijden, zolang de bestelauto geen privéritten maakt.

Recht op Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als ondernemer kun je bij aanschaf van een bestelauto mogelijk ook gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Hiervoor moet je in 2024 een bedrag tussen € 2.801 en € 387.580 investeren in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. Er gelden verschillende percentages voor verschillende bedragen.

Motorrijtuigenbelasting en BPM

Tot slot is er nog een verschil voor wat betreft de motorrijtuigenbelasting (MRB) en vrijstelling van BPM. Er gelden namelijk lagere tarieven voor de motorrijtuigenbelasting (MRB) en vrijstelling van de BPM bij het aanschaffen van een bestelauto, mits deze meer dan 10% zakelijk wordt gebruikt.

Gratis rekentool

Bij de keuze tussen een bestelauto en een personenauto moet je als ondernemer dus rekening houden met verschillende factoren. Bestelauto’s bieden vaak aantrekkelijke fiscale voordelen . Met name als ze voornamelijk voor zakelijke doeleinden worden gebruikt. Met onze gratis rekentool bereken je nu eenvoudig wat voor jou de beste optie is.

Bestelauto of personenauto?

The post Bestelauto of personenauto: wat kies je als ondernemer? appeared first on Nextens.