Financiën haalt deadline voor schijnzelfstandigen zelf niet

Het lukt het ministerie van Financiën niet om het aantal ‘potentiële schijnzelfstandigen’ voor het einde van het jaar terug te brengen naar nul. Dit komt vooral door de uitvoeringsdienst voor de hersteloperatie toeslagen, meldt het ministerie na vragen van NSC-Kamerlid Tjebbe van Oostenbruggen.

Handhaving op schijnzelfstandigheid

Financiën wil voor 1 januari af van potentiële schijnzelfstandigen binnen de organisatie. Vanaf 1 januari gaat de Belastingdienst weer handhaven op schijnzelfstandigheid, na een periode van acht jaar zonder naheffingen en boetes.

‘Potentiële schijnzelfstandigheid bij Financiën is ongewenst,’ schrijft demissionair minister Steven van Weyenberg (D66). ‘Dit maakt de handhaving door de Belastingdienst complexer. Daarom stuurt het ministerie aan op afbouw.’

Taskforce en resultaten

Een speciale taskforce moest ervoor zorgen dat er volgend jaar geen schijnzelfstandigen meer werken bij Financiën. Dit door mensen in dienst te nemen en externe inhuur te toetsen. Bij de Uitvoering Herstel Toeslagen (UHT) zijn er echter nog 756 potentiële schijnzelfstandigen. Voor heel Financiën, inclusief Toeslagen en Belastingdienst, zijn dat er circa 1000.

‘UHT is een tijdelijke organisatie en wil politieke toezeggingen nakomen en vertraging van de hersteloperatie voorkomen,’ verklaart Van Weyenberg. Kamerlid Van Oostenbruggen vindt dit geen excuus. ‘De Belastingdienst zou dit ook niet accepteren van bijvoorbeeld ABN Amro of de NOS,’ zegt hij.

Tijdige afbouw bij overige afdelingen

De reguliere organisatie voor Toeslagen en het kerndepartement in Den Haag bouwen wel tijdig af naar nul. In Den Haag werken nog enkele tientallen mogelijke schijnzelfstandigen. Bij de Belastingdienst zelf werken nog 214 mensen die mogelijk als schijnzelfstandige worden aangemerkt. Of dit aantal op tijd wordt teruggedrongen, is onbekend.

Ja, ik wil ook exact weten waar ik aan toe ben!

The post Financiën haalt deadline voor schijnzelfstandigen zelf niet appeared first on Nextens.