Van Rij: geen probleem met kapitaalteruggave in plaats van dividend

Volgens demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (CDA, Fiscaliteit) is er niets mis als bedrijven kapitaal terugbetalen aan aandeelhouders in plaats van dividend uitkeren. Hij benadrukt dat de mogelijkheden voor dergelijke onbelaste terugbetalingen beperkt zijn.

Antwoord op Kamervragen

Van Rij reageert op Kamervragen over bedrijven die kapitaal terugbetalen aan aandeelhouders. Hij stelt dat kapitaalteruggave geen dividend is, omdat dit kapitaal eerder door aandeelhouders is ingebracht. Er gaat dus geen dividendbelastingclaim verloren bij kapitaalteruggave.

Fiscaal Erkend Kapitaal

Kamerleden van GroenLinks-PvdA, NSC en SP vroegen of bedrijven kapitaalterugbetaling gebruiken om dividendbelasting te vermijden. Van Rij benadrukt dat belastingvrije terugbetaling in lijn is met de wet. Het kabinet ziet daarom geen reden voor nieuwe maatregelen. Eventuele heroverweging is aan een volgend kabinet.

Van Rij legt uit dat alleen fiscaal erkend kapitaal kan worden terugbetaald. Dit omvat de nominale waarde van aandelen en extra stortingen van aandeelhouders bij de uitgifte van aandelen. Deze stortingen komen in de agioreserves. Bij fusies en overnames kan ook kapitaal in deze reserves vloeien.

Voorbeelden van Belastingontwijking

Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van berichten over Charlene de Carvalho-Heineken, die belastingvrij kapitaal uitkeert in plaats van dividend. Ook de kunstmestproducent OCI biedt aandeelhouders de keuze tussen dividend en kapitaalterugbetaling voor €2,7 miljard uit de verkoop van een bedrijfsonderdeel. OCI’s grootaandeelhouder, Nassef Sawiris, kiest voor dividend.

De Carvalho-Heineken vermijdt hiermee de 25,8% belasting op dividend. Het dividendbelastingtarief is 15%, maar de nieuwe bronbelasting op dividend naar belastingparadijzen is hoger. Ze ontving haar dividend altijd op het belastingparadijs Jersey en betaalde dankzij een tussenstap in Luxemburg slechts 2,5% dividendbelasting.

Fiscale Verhuizing

Investeringsmaatschappij HAL, eigenaar van het FD, creëerde bij de fiscale verhuizing van Curaçao naar Nederland ruimte om €3 miljard winstreserves onbelast via kapitaalteruggave aan aandeelhouders uit te keren. De familie Van der Vorm bezit ongeveer 70% van HAL.

Van Rij bevestigt dat er in 2018 plannen waren om de regels voor kapitaalterugbetaling naar belastingparadijzen aan te scherpen. Toen was er ook een voorstel om de dividendbelasting af te schaffen. Omdat dit niet doorging, bleef ook de aanscherping achterwege.

Dividendaangifte was nog nooit zo makkelijk

The post Van Rij: geen probleem met kapitaalteruggave in plaats van dividend appeared first on Nextens.