Nederlandse vastgoedsector onder druk door belastingregels

De vastgoedsector in Nederland staat voor een aanzienlijke uitdaging. Volgens de sector maakt de hoge belastingdruk het onmogelijk om volledig bij te dragen aan de vereiste bouwactiviteiten. Vandaag observeren vastgoedbedrijven nauwgezet het Tweede Kamerdebat over het voorstel om huurprijzen in het middensegment te reguleren.

Maarten Feilzer, directeur van Zadelhoff, benadrukt dat belastingen een grotere invloed hebben op de financiële haalbaarheid van nieuwbouwprojecten dan de voorgestelde huurplafonds. Hij wijst op de beperking van renteaftrek in de winstbelasting als een kritisch probleem.

Problemen met de renteaftrek

Sinds 2019 geldt in Nederland een beperking op renteaftrek, voortkomend uit een Europese richtlijn. Deze regel was bedoeld om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan, maar treft ook de vastgoedsector. Feilzer stelt dat de limiet van 20% van het brutobedrijfsresultaat voor rentelasten, gecombineerd met een drempel van €1 miljoen voor volledige aftrekbaarheid, de sector hard raakt. Hij merkt op dat deze drempel volgens de richtlijn ook €3 miljoen had kunnen zijn, dat schrijft het FD.

Reactie van de vastgoedsector

Het kabinet heeft aangekondigd de drempel van €1 miljoen volgend jaar te verwijderen, wat bedrijven ertoe aanzet zich op te splitsen om de aftrek meermalen te claimen. Feilzer waarschuwt dat de toenemende belastingdruk, die effectief tussen 40% en 50% ligt, het financieren van woningbouw onaantrekkelijk maakt. Zijn bedrijf, dat eigendom is van goede doelen, kan niet gemakkelijk nieuw kapitaal aantrekken of schulden aangaan, maar focust liever op schuldafbouw.

Sectorbrede impact

Andere vastgoedbedrijven delen deze zorgen. Tim van Schijndel van AHAM Vastgoed en Diederik van Zeijl van de Maarsen Groep zien zich gedwongen hun focus te verleggen naar commercieel vastgoed vanwege de financiële onhaalbaarheid van nieuwe huurwoningen in het middenhuursegment. De stijgende rente maakt bestaande financieringsafspraken onhoudbaar.

Oproep tot beleidsherziening

Experts en sectorvertegenwoordigers roepen de overheid op tot actie. Peter Boelhouwer, hoogleraar huisvestingssystemen, en de brancheorganisatie Aedes bekritiseren de beperking van de renteaftrek en suggereren dat dit beleid de bouw van huurwoningen ontmoedigt. Er wordt gepleit voor een verhoging van de drempel voor volledige renteaftrek naar €3 miljoen en een beperking van de aftrekbeperking tot interne groepsleningen om dubbele belasting te voorkomen.

De discussie over fiscale belemmeringen in de vastgoedsector blijft intensief, terwijl de bouwopgave in Nederland steeds urgenter wordt, aldus het FD.

The post Nederlandse vastgoedsector onder druk door belastingregels appeared first on Nextens.