9 tips voor financieel en fiscaal managers

Ook binnen de financiële wereld is (een aantal dagen) thuiswerken inmiddels meer regel dan uitzondering. Dat levert een groot aantal voordelen op, voor zowel de werknemer als de werkgever. Het zorgt echter ook voor een aantal uitdagingen. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor het behouden van de bedrijfs- of afdelingscultuur? Hoe vervang je de informele converstaties bij de koffiemachine en hoe zorg je voor een optimale samenwerking binnen je team? Bij Nextens deden we hier online onderzoek naar. Dat resulteerde in de volgende negen tips voor financieel en fiscaal managers hoe met deze uitdagingen om te gaan.

Maximaal profiteren van remote werken

Blijf nieuwsgierig
Ook al werken sommige van je collega’s misschien meestal vanuit huis, dat is nog geen reden om minder nieuwsgierig te zijn of weinig interesse te tonen. Vraag regelmatig hoe het gaat en toon ook interesse in niet werkgerelateerde zaken. Collega’s zijn een belangrijk klankbord waarbij je de stress van thuis soms even kunt ventileren. En vergeet niet,iedereen heeft op zijn tijd ook de behoefte om leuke dingen te delen. Vraag daar naar. Het zal de relaties en teamgeest zeker ten goede komen.

Faciliteer (onderlinge) communicatie
Een belangrijke tip voor het verbeteren van de teamspirit in de tijd van remote werken borduurt voort op het vorige punt. Zorg namelijk voor regelmatige en betekenisvolle communicatie. Het opzetten van duidelijke kanalen voor updates, feedback en ook zeker informele interactie bevordert een gevoel van verbinding, afstemming en vertrouwen tussen teamleden, wat uiteindelijk de samenwerking en productiviteit bevordert.

Wees duidelijk
Wanneer een deel van je team volledig op afstand werkt, zijn duidelijke regels en verwachtingen nodig met betrekking tot reactietijd, verlof, KPI’s, enzovoort. Uiteraard zijn duidelijke regels altijd belangrijk maar in het geval van remote werken geldt dat des te meer. Communiceer deze regels vooraf zodat daar later geen misverstanden over kunnen bestaan.

Heb vertrouwen
Al je collega’s en teamleden zijn volwassen mensen die geacht moeten worden met verantwoordelijkheid om te kunnen gaan. Heb daar dan ook vertrouwen in ondanks dat je ze niet dagelijks op de werkvloer ziet. Reken ze af op output, niet op de vraag of ze ook thuis exact 8 uur achter hun laptop zitten. En ja, ze zullen soms de was even ophangen maar op kantoor spelen ze ook wel eens een potje tafeltennis

Begin de dag met een virtueel samenzijn
Welke naam je er aan geeft is niet zo belangrijk maar als je hele team of een groot deel daarvan remote werkt, is het een goed idee om de dag te beginnen met een korte online meeting of virtuel stand-up. Om elkaar even te zien en te spreken. Dit vervangt het traditionele koffiemomentje in de ochtend en versterkt het teamgevoel.

Laat nieuwe werknemers op kantoor beginnen
Met name voor nieuwe werknemers is het enorm belangrijk om de eerste weken meer op kantoor te zijn. Het geeft je als manager de mogelijkheid om meer tijd door te brengen met deze nieuwe collega en ze voor te stellen en te laten wennen aan de andere teamleden.

Blijf bouwen aan een team
Deze klinkt nogal voor de hand liggend maar juist in deze tijd is het belangrijk tijd vrij te maken voor off sites en teambuidling activiteiten waar het hele team fysiek bij elkaar komt. Op deze manier krijgen teamleden de kans om elkaar te leren kennen en een team te vormen. Uiteraard is dit wat lastiger als werknemers aan de andere kant van de wereld wonen. Toch is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden te onderzoeken om bijvoorbeeld eens of een aantal keer per jaar echt fysiek samen te komen.

Geef zelf het goede voorbeeld
Doe je als manager niet voor als een of ander esuperhero. Ook jij bent gewoon een mens van vlees en bloed, hebt een gezin, kinderen en soms gewoon een rotdag. Maak daar geen geheim van en laat zien dat jij daar mee om kunt gaan, soms even niet beschikbaar bent en dat dit ook prima is voor je teamleden.

Blijf coachen
Het is bij remote werken extra belangrijk dat je je teamleden blijft coachen. Dat is namelijk een van de eerste dingen is die er bij inschieten als je niet zo vaak met elkaar op kantoor bent. Zorg er dus voor dat je vaste coachingsmomenten blijft inplannen. Deze zijn essentieel voor het gevoel van betrokkenheid van je teamleden. Je wilt je teamleden oprecht het gevoel blijven geven dat je betrokken bent bij hun ontwikkeling en dat er nog steeds voldoende mogelijkheden liggen om door te groeien. Doe je dit niet, dan loop je een verhoogde kans dat ze hun heil elders zullen zoeken.

Nextens helpt financieel managers nog succesvoller te zijn

Nextens doet er iedere dag alles aan om financieel en fiscaal managers, controllers en CFO’s te helpen hun dagelijkse werkzaamheden beter, sneller en efficiënter uit te kunnen voeren. Zodat zij hun bedrijven kunnen helpen nog succesvoller te zijn. Dit doen we met tips, handige content, software en natuurlijk onze fiscale toolkit. Deze omvat de meest uitgebreide fiscale kennisbank van Nederland, talloze handige stappenplannen, rekentools en templates. Wil je weten hoe ook jij meer grip kunt krijgen op fiscale vraagstukken met de toolkit van Nextens? Meld je dan aan voor ons webinar ‘De fiscale toolkit in actie’. Of maak een afspraak met een van onze experts.

The post 9 tips voor financieel en fiscaal managers appeared first on Nextens.