Belastingplanning: waarom je als bedrijf niet zonder kunt

Als eigenaar van een bedrijf zijn belastingen vaak het laatste waar je aan wil denken. Je krijgt immers liever geld binnen dan dat je het de deur uit laat gaan. Vroegtijdig nadenken over, en plannen maken voor, het belastingseizoen kan echter een enorm verschil maken op de uiteindelijke financiële resultaten van je bedrijf. Belastingplanning is dan ook eigenlijk een van de eerste punten die op de agenda zou moeten staan.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft je bedrijf echt niet aan de AEX genoteerd te zijn om te kunnen profiteren van belastingplanning. Voor ieder bedrijf kan goede belastingplanning namelijk fikse besparingen opleveren. Afhankelijk van jouw omstandigheden kan een goede belastingplanning zorgen voor een aanzienlijke vermindering van de belastingdruk en hou je dus meer geld over om te kunnen investeren in de groei van je bedrijf.

Wat is belastingplanning?

Belastingplanning is meer dan alleen een schatting maken van je belastingverplichtingen aan het einde van het jaar. Eigenlijk gaat het om het totale financiële plaatje en dat je er voor zorgt dat alle onderdelen binnen je bedrijf zodanig op elkaar zijn afgestemd dat je aan het einde van het jaar zo min mogelijk belasting betaalt.

Zonder kennis geen planning

Een goede belastingplanning houdt rekening met tal van overwegingen. Denk bijvoorbeeld aan de omvang en timing van aankopen, het tijdsstip van investeren, kostenplanning, enzovoort. Om tot een goede belastingplanning te komen is daarom inzicht in actuele wet- en regelgeving, eventuele wijzigingen in regelgeving, mogelijke aftrekposten, fiscale stimuleringsmaatregelen en subsidies essentieel. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de fiscale gevolgen en mogelijkheden van je bedrijfsstructuur. Er zit fiscaal namelijk nogal een verschil tussen een eenmanszaak of een BV. Al deze factoren spelen een belangrijke rol bij de beantwoording van de vraag hoeveel belasting je aan het eind van het jaar moet afdragen.

Hieronder volgen drie belangrijke voordelen van belastingplanning (maar er zijn er natuurlijk meer).

Drie voordelen van belastingplanning

Bespaar tijd en verklein fouten.
Het hebben van een effectief belastingplan aan het begin van het jaar, bespaart je tijd gedurende de rest van het jaar. Een van de meest voorkomende problemen waarmee met name kleinere bedrijven worden geconfronteerd, is echter dat de dagelijkse operaties en beslommeringen te veel tijd opslokken om echt te focussen op langetermijn financiële strategieën. En dat is zonde.

Maak dus voldoende tijd vrij voor een belastingplan want je hebt er aan het eind van het jaar enorm veel profijt van. Zoals met ieder plan zul je eerst wat meer tijd kwijt zijn om vervolgens tijd aan het eind te besparen. Het scheelt je bovendien een hoop stress. Naast de tijd die wordt bespaard, zorgt een goede planning ook voor minder fouten. Je weet immers al wat je kunt verwachten, welke kosten er zijn, wat je af kunt trekken en voor welke subsidies je in aanmerking komt.

Bovendien laat je met een solide belastingplan aan de Belastingdienst zien dat je je zaakjes goed op orde hebt. De Belastingdienst hecht daar enorm veel waarde aan en dat zorgt voor minder gedoe bij de controle achteraf.

Verminder je algehele belastingverplichting.
Uiteindelijk is het doel van belastingplanning om je algehele belastingverplichting te verminderen. Dit betekent dat je alleen betaalt wat je verschuldigd bent. Ongeacht je persoonlijke opvattingen over belastingen, is waarschijnijk iedere bedrijfseigenaar het er wel over eens dat je je hard verdiende geld het liefst herinversteert in de het verder laten groeien van je bedrijf.

De meeste bedrijfseigenaren zijn verbaasd wanneer ze ontdekken hoeveel aftrekposten, subsidies en andere bepalingen er beschikbaar zijn. Belastingplanning helpt je dan ook om vanaf dag één gebruik te maken van elke mogelijkheid.

Een plan zorgt er ook voor dat je goed geïnformeerd bent en daardoot voldoet aan wet- en regelgeving. Hierdoor worden dure boetes en consequenties van niet-naleving zo veel als mogelijk vermeden.

Mogelijkheden voor toekomstige groei.
Een solide belastingplan legt de basis om op de lange termijn beter geïnformeerde zakelijke beslissingen te kunnen nemen. Je bent beter in staat om financiële prognoses te maken en strategische zakelijke investeringen te doen. Daarnaast helpt belastingplanning je te begrijpen hoe veranderingen in je bedrijfsvoering en strategie van invloed zijn op je belastingverplichtingen.

Het belangrijkste resultaat van belastingplanning is natuurlijk dat je geld bespaart. Geld dat je vervolgens weer in kunt zetten voor andere zaken. Betere marketing bijvoorbeeld, het upgraden van je systemen of het inhuren van meer werknemers. Uiteindelijk komen deze inversteringen ten goede aan je bedrijf.

Heb ook ik een belastingplan nodig?

In een steeds sneller veranderende en onzekere wereld, is het hebben van een plan belangrijker dan ooit. Wetgeving verandert bij wijze van spreken dagelijks en deze wijzigingen kunnen enorme impact hebben op de winstgevendheid van jouw bedrijf.

Een belastingplan is één aspect van een solide financiële strategie, maar dan wel gelijk een hele cruciale. Helaas kijken de meeste bedrijven over dit belangrijke aspect heen. Daardoor worden ze aan het eind van het jaar vaak met een aanzienlijk hogere belastingrekening dan nodig geconfronteerd. Of je nu net met je bedrijf begint of al jaren meelopt, het is nooit te laat om een plan op te stellen.

Of je nu zelf aan de slag gaat of samenwerkt met een adviseur, denk na over wat je met je bedrijf wilt bereiken. Ga vervolgens na hoe een solide belastingplan daar een bijdrage aan kan leveren. Het helpt je om je concurrentie voor te blijven, meer geld toe te wijzen aan de groei van je bedrijf en zo min mogelijk belasting te betalen.

Blijf op de hoogte

Een van de belangrijkste voorwaarden voor een goed belastingplan is dat je op de hoogte bent. Op de hoogte van de meest recente wet- en regelgeving, mogelijke aftrekposten, subsidies, de meest gunstige bedrijfsvorm, enzovoort. Een handig hulpmiddel hierbij is de fiscale toolkit van Nextens. Hiermee haal je alle relevante wet- en regelgeving in huis, inclusief voorbeelden, handige rekentools, stappenplannen en templates.

En zelfs wanneer je advies inroept van een adviseur, is de fiscale toolkit van Nextens een essentieel hulpmiddel. Het helpt je namelijk om een betere sparringpartner van je adviseur te zijn. Iets wat het uiteindelijke plan alleen maar ten goede komt. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze experts. Ze vertellen je er graag meer over.

Zoek je ook meer controle op fiscale vraagstukken?

The post Belastingplanning: waarom je als bedrijf niet zonder kunt appeared first on Nextens.