In 6 stappen internationale btw terugvragen

Ben je als ondernemer actief in andere EU-landen, doe je wel eens zaken in een ander EU-land (inkoop van goederen bijvoorbeeld) of ga je wel eens naar een evenement in een ander EU-land? Dan doe je daar ongetwijfeld (zakelijke) uitgaven waarover je btw betaalt. Het is goed om te weten dat je mogelijk in aanmerking komt voor teruggaaf van deze internationale btw. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren voor jouw bedrijf. Besparingen die veel bedrijven nog ten ontrechte laten liggen. We laten daarom in 6 stappen zien hoe je btw op kosten die in andere EU-landen zijn gemaakt, eenvoudig kunt terugvragen.

6 eenvoudige stappen om internationale btw terug te vragen

Stap 1: Ondernemerschap voor de omzetbelasting
Als eerste stap moet je controleren of je als ondernemer wordt beschouwd voor de omzetbelasting. Dit betekent dat je goederen of diensten levert tegen betaling en dat je hiermee winst beoogt te maken.

Stap 2: Btw-belaste activiteiten
Zijn de kosten gemaakt in het kader van btw-belaste activiteiten? Dit houdt in dat de kosten verband houden met je onderneming en dat je recht hebt op aftrek van de betaalde btw.

Stap 3: Geen vestiging in het land van teruggaaf
Als ondernemer moet je niet gevestigd zijn in het EU-land waarin je om teruggaaf verzoekt. Dit betekent dat je in een ander EU-land bent gevestigd dan waar je de btw hebt betaald.

Stap 4: Geen aangifteverplichting in het betreffende land
Je mag geen aangifteverplichting hebben in het EU-land waarin je om teruggaaf vraagt. Dit betekent dat je niet verplicht bent om daar btw-aangifte te doen.

Stap 5: Drempelbedrag
Controleer of het bedrag dat je aan btw wilt terugvragen het drempelbedrag overschrijdt. Het drempelbedrag verschilt per EU-land en kan worden geraadpleegd in Nextens Naslag.

Stap 6: Inloggegevens voor het terugvraagprogramma
Zorg ervoor dat je beschikt over de inloggegevens voor het programma van de Belastingdienst genaamd “terugvragen btw uit andere EU-landen”. Met deze inloggegevens kun je de BTW-teruggaaf effectueren.

Simpel kosten besparen

Deze 6 eenvoudige stappen laten je zien hoe je als ondernemer btw kunt terugvragen die je hebt betaald in andere EU-landen. Dit kan een waardevolle bron van besparingen zijn voor jouw bedrijf en het is meer dan de moeite waard om hier aandacht aan te besteden. Om dit proces nog eenvoudiger te maken, hebben we Nextens Grip Internationaal ontwikkeld. Een module die in geen enkele fiscale toolkit mag ontbreken en die je stap voor stap bij de hand neemt in het teruggaveproces. Bovendien krijg je uitgebreide internationale btw-kennis op de koop toe!

Handige stappenplannen en meer

Wil je meer van dit soort handige stappenplannen kunnen gebruiken? Dat kan met Nextens Naslag. De ultieme fiscale toolkit voor de financieel en fiscaal professional met talloze handige stappenplannen, checklists, templates en rekentools. Wil je meer weten? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze experts. Zij leggen je graag uit hoe ook jij meer controle kunt krijgen op je fiscale processen.

Wil jij het overzicht over alle belangrijke fiscale deadlines?