Voortzetting korting wegenbelasting elektrische auto’s

Eigenaren van elektrische auto’s krijgen mogelijk langer een voordelig tarief voor de motorrijtuigenbelasting, bekend als wegenbelasting. Volgens Haagse bronnen plant het demissionaire kabinet een korting tot 2031, een verlenging van het huidige voordeeltarief.

Voorjaarsnota

Tot nu toe betalen elektrische auto’s geen wegenbelasting, om de aankoop van emissievrije voertuigen te stimuleren. Maar vanaf volgend jaar verandert dit: dan komt er een korting van 75% op het normale tarief, en in 2026 moet het volledige tarief betaald worden, schrijft het FD.

De overgang naar volledige betaling wordt nu verzacht. Het plan is om vanaf 2026 een korting van 40% te geven, die in 2029 daalt naar 35%. In 2031 vervalt de korting geheel. Deze aanpassing zal onderdeel zijn van de voorjaarsnota, waarin de regering de begroting bijstelt en vooruitkijkt.

Overgangsregeling cruciaal

Meer dan de helft van de huidige elektrische rijders zou overwegen terug te schakelen naar benzine als het belastingvoordeel verdwijnt, volgens onderzoek. Ook houdt de onzekerheid over toekomstige tarieven potentiële kopers tegen. Daarom komt er een nieuwe overgangsregeling.

De discussie over wegenbelasting voor elektrische voertuigen is relevant omdat deze auto’s zwaarder zijn dan benzineauto’s, door het gewicht van accupakketten. Zonder korting zou dit leiden tot significant hogere belastingen voor elektrische auto-eigenaren.

Nog onzeker

De implementatie van de verlengde korting is nog niet zeker. Het huidige kabinet is demissionair, en de nieuwe coalitie is nog in vorming. De formerende partijen, waaronder de PVV die kritisch is over elektrische auto’s, hebben nog geen standpunt ingenomen over de voorgestelde overgangsregeling.

De oorspronkelijke plannen voor een kilometerheffing, met voordelen voor elektrische auto’s, zijn nog in de studiefase en liggen stil na de kabinetsval. Het is onduidelijk of het nieuwe kabinet deze plannen zal voortzetten. Het voorstel voor een langere kortingstermijn op de wegenbelasting voor elektrische auto’s wordt met belangstelling afgewacht, zowel door huidige als potentiële elektrische rijders, aldus het FD.

Wil jij het overzicht over alle belangrijke fiscale deadlines?