5 belastingfouten die bedrijven écht kunnen voorkomen

Als MKB’er ben je iedere dag bezig een stukje succesvoller te worden. Je bedrijf te laten groeien. Nieuwe klanten binnen halen, bestaande klanten tevreden houden, kosten beheersen, etc. Dit doe je samen. Een bedrijf bestaat immers uit verschillende onderdelen die gezamenlijk het grote geheel vormen. Dat grote geheel vormt de basis van het succes.

De financiële/fiscale afdeling speelt hierin een belangrijke rol. Het goed beheren en beheersen van belastingen en fiscaliteit is immers essentieel voor het succes en de groei van de onderneming. Een goede financiële planning en inzicht in de de te verwachten belastingdruk maken het immers mogelijk op een verantwoorde manier te investeren. Bovendien helpt het bij het handhaven van financiële stabiliteit, het vermijden van juridische complicaties, het verbeteren van belastingefficiëntie en het opbouwen van vertrouwen bij (externe) stakeholders.

En toch zien we het regelmatig voorkomen dat belastingfouten in het MKB gemaakt worden. Fouten die te voorkomen zijn. Deze fouten kunnen een grote impact hebben op de gezondheid van je bedrijf. Benieuwd welke fouten dat zijn en hoe je deze kunt voorkomen? Hier komen ze:

Niet up-to-date zijn van belastingwetten en -regelgeving
Een van de grootste uitdagingen van fiscaal/financieel professionals is het continu veranderende landschap. Regel- en wetgeving verandert namelijk aan de lopende band, subsidies worden beschikbaar gesteld maar ook weer stopgezet, deadlines aangepast, etc. Het niet op de hoogte zijn van nieuwe dan wel gewijzigde belastingwetten of het niet op de hoogte zijn van gewijzigde wet- en regelgeving, kan leiden tot verkeerde interpretaties en fouten bij het indienen van belastingaangiften. Maar het kan er ook voor zorgen dat je de te verwachten belastingdruk verkeerd inschat of dat je mogelijke subsidies misloopt. Zorg er daarom voor dat je altijd op de hoogte bent van relevante belastingvoorschriften en wijzigingen. Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruik van een betrouwbare fiscale kennisbank.

Niet juist rapporteren van inkomsten
Het niet correct rapporteren van inkomsten kan leiden tot boetes en juridische conflicten. Zorg er daarom altijd voor dat je al je inkomsten nauwkeurig identificeert en rapporteert. Implementeer daarom systemen en software om je inkomsten bij te houden en te verifiëren, en zorg voor gedetailleerde financiële registratie. Zorg er ook voor dat iedereen binnen jouw bedrijf zich aan deze procedures houdt. Er is niets zo lastig voor de financiële administratie als verschillende afdelingen die er verschillende rapportagemethoden op nahouden.

Het niet juist of gebrekkig bijhouden van uitgaven
Het niet goed bijhouden van uitgaven kan bijvoorbeeld leiden tot belastingproblemen voor bedrijven, waaronder gemiste aftrekposten, onnauwkeurige belastingaangiften, een hoger belastingtarief, moeilijkheden bij verificatie en reputatieschade. Documenteer en categoriseer daarom alle bedrijfsgerelateerde uitgaven nauwkeurig, inclusief kosten zoals reizen, kantoorbenodigdheden en marketinguitgaven. Denk hierbij ook aan uitgaven in het buitenland want de btw van in het buitenland gemaakte kosten, kun je eenvoudig terugvragen.

Het niet benutten van fiscale voordelen
Veel mkb-bedrijven maken geen of niet juist gebruik van beschikbare fiscale voordelen en aftrekposten. Identificeer daarom vroegtijdig alle mogelijke aftrekposten waarvoor je in aanmerking komt en bepaal hoe je deze voordelen optimaal kunt benutten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het investeren in nieuwe en groene productiemiddelen. Dat kan fiscaal op een voordelige manier. Ook hier is het weer van belang dat je op de hoogte bent van de meest recente wet- en regelgeving zodat je maximaal van de voordelen kunt profiteren.

Gebrekkige of geen belastingplanning
Het niet voorbereid zijn op belastingseizoenen kan leiden tot stress, fouten en gemiste kansen op het gebied van belastingbesparing. Zorg daarom voor een gedegen belastingplanning, houd belangrijke deadlines bij en voer een grondige analyse uit van mogelijke belastingbesparingsstrategieën. Onze handige Fiscale Kalender kan je daar bijvoorbeeld ook een handje bij helpen.

Belastingfouten in het MKB zijn er om vermeden te worden

We maken allemaal fouten en het is vaak de enige manier om te leren. Wij zijn echter van mening dat je sommige fouten toch maar beter niet kunt maken. Daar zijn bovenstaande belastingfouten een duidelijk voorbeeld van. Door deze fouten te vermijden en proactief te handelen, verbeter je als mkb’er de fiscale gezondheid van je bedrijf, minimaliseer je risico’s en vergroot je kansen voor belastingbesparing.

Nextens helpt je belastingfouten te voorkomen

Wil je weten hoe Nextens je kan helpen om dit soort belastingfouten in het MKB te voorkomen en altijd op de hoogte te zijn van de meest recente wet- en regelgeving? Maak dan gelijk een afspraak met een van onze experts en we leggen je haarfijn uit hoe ook jij maximaal belasting kunt besparen.

Wil jij het overzicht over alle belangrijke fiscale deadlines?