Een van de grootste uitdagingen van financieel en fiscaal professionals is het snel en continu veranderende landschap waarin je opereert. Wijzigingen in regelgeving volgen elkaar in rap tempo op en er lijkt geen regel meer te bestaan zonder een uitzondering op een uitzondering. Dit zorgt voor een buitengewoon complex werkveld en impliceert tevens de nodige financiële risico’s. Immers, het niet juist naleven van belastingwetgeving kan grote financiële consequenties hebben en het niet tijdig op de hoogte zijn van veranderingen maakt een correcte belastingplanning bijna onmogelijk.
Om je te helpen om altijd op de hoogte te zijn, hebben we daarom 5 gouden tips voor je verzameld die jou als financieel professional meer grip geven op je dagelijkse werkzaamheden. Zodat je tijdig op de hoogte bent van wetswijzigingen, deadlines nooit meer laat verstrijken en je investeert op die momenten dat het fiscaal het meeste voordeel oplevert.
Hoe zorg ik dat ik als financieel professional altijd up-to-date ben?
Abonneer je op relevante nieuwsbrieven en publicaties
De eerste tip is gelijk een van de belangrijkste manieren om op de hoogte te blijven van wijzigingen in wet- en regelgeving: abonneer je op nieuwsbrieven en publicaties van gerenommeerde en officiële bronnen. Dit kunnen nieuwsbrieven zijn van belastingadviesbureaus, financiële instellingen, brancheverenigingen of overheidsinstanties zoals de Belastingdienst. Hierdoor ontvang je tijdig updates over belangrijke ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op je werkzaamheden en ben je altijd op de hoogte van (geplande) wijzigingen.
Volg relevante blogs en social media-accounts
De tweede tip ligt een beetje in het verlengde van de eerste maar is te belangrijk om niet los te benoemen. Naast formele nieuwsbrieven zijn er inmiddels ook tal van blogs en social media-accounts die gespecialiseerd zijn in fiscaliteit en financiën. Vaak zijn deze accounts gespecialiseerd in een specifiek deelgebied. Volg die experts die voor jouw organisatie of afdeling relevant kunnen zijn.
Let op: Het is uiteraard wel belangrijk dat je goed onderzoekt of deze experts en bronnen ook echt betrouwbaar zijn. In deze tijd van zelfverklaarde guru’s is dat helaas geen overbodige luxe.
Seminars, webinars en podcasts
Seminars, webinars en podcasts bieden ook goede mogelijkheden om dieper in te gaan op specifieke onderwerpen. Je leert van experts op het gebied van fiscaliteit en financiën, trends in de maatschappij en de gevolgen van mogelijke veranderingen.
Denk hierbij ook aan onderwerpen waar je in de toekomst mee te maken zou kunnen krijgen. Blockchain technologie bijvoorbeeld. Deze technologie vormt de basis voor cryptovaluta zoals Bitcoin en heeft op het eerste oog misschien weinig met fiscaliteit te maken. Op termijn kun je als fiscalist echter wel vragen krijgen over de mogelijke fiscale implicaties gerelateerd aan dit onderwerp. Stel jouw bedrijf doet veel zaken met een land als India waar de adoptie van deze technologie vele malen groter is dan bij ons en een potentiële klant wil deels in Bitcoin betalen. Kan dat überhaupt? En zo ja, wat zijn dan de fiscale gevolgen?
Door het volgen van seminars, webinars en podcasts bereid je je voor en hou je ook in de (nabije) toekomst grip houdt op het fiscale landschap. Bovendien stelt het je in staat om de adviserende taak die steeds meer van je gevraagd wordt, op een optimale manier in te vullen.
Een bijkomend voordeel van seminars, webinars en podcasts is dat ze meestal worden opgenomen zodat je ze op een later moment ook (nogmaals) kunt bekijken of beluisteren. Of kunt aanraden aan collega’s die er ook hun voordeel mee kunnen doen.
Maak gebruik van een goede fiscale kennisbank
Fiscale (online) kennisbanken zijn gespecialiseerd in het bijhouden van alle mogelijke wijzigingen op belastinggebied. Je hebt daardoor altijd toegang tot de meest recente wet- en regelgeving, jurisprudentie en analyses. Bovendien bevat een goede kennisbank handige rekentools, stappenplannen en templates waar correcte regelgeving in verwerkt is. Door gebruik te maken van deze tools ben je er dus ook vrij zeker van dat je altijd van correcte regelgeving gebruik maakt.
Een fiscale kennisbank zorgt er bovendien voor dat iedereen binnen de organisatie van dezelfde bron gebruik maakt. Dit heeft als voordeel dat er geen verwarring meer kan bestaan over deadlines of regelgeving maar ook dat de financiële/fiscale afdeling wordt ontlast. Iedereen binnen je bedrijf kan immers met vragen zelf de kennisbank raadplegen.
Maak het een team effort
Zoals met zo veel dingen in het leven maken vele handen licht werk en dat is hier niet anders. Maak van het up-to-date blijven daarom een team effort. Splits het fiscale speelveld op in een aantal deelgebieden en maak kleinere teams of individuele collega’s verantwoordelijk voor een specifiek onderdeel. Hierdoor verdeel je de workload en krijgt ieder team of teamlid de verantwoordelijkheid over een bepaald (sub)onderwerp. Uiteraard dient de opgedane kennis vervolgens weer met alle betrokkenen te worden gedeeld.
Gratis Fiscale Kalender 2024
Dit waren vijf tips om je te helpen altijd op de hoogte te zijn. Er zijn natuurlijk veel meer manieren en iedereen heeft zo zijn voorkeuren. Zo zijn wij bijvoorbeeld ook een groot fan van de de fiscale jaarkalender. Daarmee heb je alle belangrijke data voor het hele jaar handig in één overzicht. De Nextens Fiscale Jaarkalender 2024 kun je geheel gratis downloaden.
Wil jij het overzicht over alle belangrijke fiscale deadlines?