Ondernemingen kopen vaker eigen aandelen

Nederlandse beursgenoteerde bedrijven maken steeds vaker gebruik van eigen aandeleninkoop om een deel van de winst met hun aandeelhouders te delen. Voor de uitbraak van de coronapandemie was aandeleninkoop goed voor 30% van de totale uitgaven voor beleggers, maar dit is in de afgelopen drie jaar gestegen tot meer dan de helft.

Bezorgd

Het FD heeft onderzoek gedaan naar de uitgaven van bedrijven in de AEX-, Midkap- en smallcapindex aan dividend en eigen aandeleninkoop. Onlangs hebben veel van deze bedrijven, waaronder NN Group, Vopak en BAM, nieuwe programma’s aangekondigd, wat resulteerde in aanzienlijke koersstijgingen bij de publicatie van hun jaarcijfers.

Deze cijfers zijn van belang in de lopende discussie over de belasting van aandeleninkoop. Vorig jaar heeft de Tweede Kamer besloten om vanaf 2025 een heffing van effectief maar liefst 17,65% in te voeren. Dit heeft geleid tot bezorgdheid bij werkgevers- en beleggingsorganisaties.

Ondermijning verdienkracht

Het gebruik van aandeleninkoop door bedrijven heeft als doel hun aandelenkoers te verhogen en zo aantrekkelijker te worden voor investeerders. Echter, sommige critici waarschuwen voor mogelijke negatieve gevolgen, zoals kortetermijndenken en een gebrek aan winstgevende investeringsmogelijkheden.

In 2023 hebben Nederlandse bedrijven bijna €65 mrd uitgegeven aan dividenden en aandeleninkopen, wat bijna 93% van hun totale nettowinst vertegenwoordigt. Dit kan op de lange termijn de verdienkracht van bedrijven ondermijnen.

Earnings yield

Beleggingsstrateeg Joost van Leenders hecht vooral belang aan de ‘earnings yield’ om bedrijven te vergelijken, omdat het belang van dividend afneemt.

The post Ondernemingen kopen vaker eigen aandelen appeared first on Nextens.