Deloitte laat controles door AI uitvoeren

Deloitte is de eerste grote accountantsorganisatie die kunstmatige intelligentie (AI) gaat gebruiken voor vrijwel alle wettelijke controles, zoals het goedkeuren van jaarverslagen van bedrijven en organisaties. Dit werd gemeld door het FD.

Het betreft een hulpmiddel dat de accountants van Deloitte aan het einde van dit jaar zullen gaan gebruiken. Het gaat om een taalkundig model gebaseerd op ChatGPT, dat controleert of een jaarrekening voldoet aan de boekhoudkundige regels en aangeeft waar mogelijke tekortkomingen liggen.

Volgens het FD is Deloitte het meest vooruitstrevend van de vier grote accountantskantoren op het gebied van AI-gebruik. Ook KPMG, PwC en EY experimenteren ermee of passen het op kleinere schaal toe.

Met betrekking tot nieuwe regelgeving, zoals op het gebied van duurzaamheidsrapportage, kan het hoofd van de accountants bij Deloitte, Gera Hamer, niet inschatten hoeveel werk er door de inzet van AI zal verdwijnen. Hij benadrukt echter dat het werk van accountants voorlopig alleen maar lijkt toe te nemen door dergelijke nieuwe regels.

Hamer merkt op dat AI voornamelijk het saaie werk van accountants zal verminderen, waardoor hun taken interessanter worden. Niettemin blijven oordeelsvorming en klantcontact essentieel en kunnen niet worden vervangen door AI.

Nextens & AI

TEX, de AI tax assistant waar bij Nextens nu hard aan gewerkt wordt, zal de combinatie van deze publieke en private databases benutten. Intern werken we al sinds oktober 2023 met een zelf ontwikkelde generatieve AI-oplossing. Hierdoor kunnen we in een veilige omgeving experimenteren met de mogelijkheden van AI. Klik hier voor meer informatie.

The post Deloitte laat controles door AI uitvoeren appeared first on Nextens.