Vijf redenen om Bitcoin als betaalmiddel in het MKB te accepteren

Cryptocurrencies, Bitcoin, Blockchaintechnologie, ETF’s, de kans is aannemelijk dat je er de laatste tijd weer iets over gehoord of gelezen hebt. De koers van Bitcoin zit namelijk weer aardig in de lift (van zo’n 20.000 euro ongeveer een jaar geleden tot zo’n 47.000 euro op 21 februari 2024), en een stijgende koers zorgt altijd voor meer aandacht. En meer vragen.

Waarom is Bitcoin weer meer in het nieuws?

De stijgende koers is echter niet de enige reden waarom Bitcoin weer meer in het nieuws verschijnt. Een andere belangrijke reden is dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) begin dit jaar eindelijk groen licht gaf voor de handel in Bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten. Hierdoor kregen (grote) beleggers toegang tot Bitcoin zonder zelf Bitcoin te hoeven kopen en beheren. De rompslomp rond het kopen en beheren van Bitcoin was voor veel beleggers een belangrijke reden om tot voor kort niet in Bitcoin te investeren. Nu deze hobbel is weggenomen, is de verwachting dat meer beleggers Bitcoin in hun portfolio op willen nemen.

Wanneer is de volgende Bitcoin halving?

Tot slot wordt de volgende Bitcoin halving verwacht in april 2024. Een halving houdt kort gezegd in dat de zogenaamde block rewards worden gehalveerd. Dit zorgt er voor dat er bij het minen de helft minder nieuwe Bitcoins in circulatie komen. Dit zorgt dus voor een kleiner aanbod en vaak voor een stijging van de koers.

Bitcoin als betaalmiddel

Meer aandacht, een hogere koers en een grotere groep beleggers die in Bitcoin investeert of voornemens is te investeren. Het betekent dat Bitcoin (en ook andere cryptocurrencies) vaker en prominenter op de radar van bedrijven zal verschijnen. Vragen die opkomen zijn dan wat Bitcoin eigenlijk is, wat het verschil is tussen Bitcoin en andere cryptovaluta (altcoins) en wat je als bedrijf eigenlijk met crypto’s kunt? Op deze vragen zullen we in dit artikel echter niet ingaan. Waar we in dit artikel wél naar kijken, is de vraag waarom het interessant zou kunnen zijn voor bedrijven om Bitcoin of andere cryptocurrencies als betaalmiddel te accepteren.

Meer mensen willen met crypto betalen

Immers, als de acceptatie van Bitcoin – niet alleen in Nederland maar ook juist in landen waar de inflatie nog vele malen hoger is dan bij ons zoals Turkije of Argentinië – groter wordt, zou het niet heel vreemd zijn als steeds meer mensen met Bitcoin of andere cryptocurrencies willen gaan betalen. Dit is iets wat ook door onderzoek wordt bevestigd. En wat als dat ook jouw klanten zijn? Of in de toekomst gaan zijn? Is het dan niet verstandig om je nu al te verdiepen in de (on)mogelijkheden? We hebben daarom 5 redenen waarom je als ondernemer Bitcoin of andere cryptovaluta als betaalmiddel aan je klanten zou kunnen aanbieden voor je op een rijtje gezet.

Meer mensen willen met crypto betalen
We noemden het hierboven al maar de groep mensen die nu of in de nabije toekomst met Bitcoin of andere cryptovaluta wil betalen, wordt ieder jaar groter. Hoe eerder je hier mee begint, hoe eerder je er dus van kunt profiteren.

Lagere transactiekosten
Een voordeel dat cryptocurrency heeft ten opzichte van traditioneel geld is dat het zeer lage of zelfs geen verwerkingskosten vereist.

Aantrekking van nieuwe klanten
Cryptovaluta kunnen je helpen nieuwe klanten aan te trekken en je bedrijf een geavanceerd imago te geven.

Acceptatie van betalingen van iedereen
Misschien wel een van de belangrijkste factoren is dat je cryptocurrency-betalingen kunt accepteren van iedereen ter wereld. De online winkel van een klein bedrijf zal bereikbaar zijn voor mensen die dichtbij wonen, maar ook voor mensen in Turkije, Argentinië of Oekraïne. Zolang iemand toegang heeft tot het internet, kan hij of zij een aankoop doen.

Mogelijk lagere fraude- en terugboekingsrisico’s
Cryptocurrency-transacties zijn onomkeerbaar, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over terugboekingen of fraude zoals bij creditcards. Met cryptocurrencies bestaat niet de mogelijkheid dat iemand zijn betaling annuleert of zijn geld terugkrijgt nadat hij een aankoop heeft gedaan, wat betekent dat er minder kans op fraude is.

Bitcoin en het internet of de mobiele telefoon

Het is natuurlijk belangrijk om je te realiseren dat de meeste van je klanten momenteel nu nog geen crypto gebruiken. Zeker niet om mee te betalen. Dit staat nog in de kinderschoenen. Het kan dus even duren voordat je eerste transactie plaatsvindt. Aan de andere kant, sommige ontwikkelingen gaan veel sneller dan je had verwacht. Zo ging het immers ook met het internet. Of met de mobiele telefoon. Nog helemaal niet zo heel lang geleden hadden de meeste mensen namelijk echt geen mobiele telefoon nodig… Zo zou het ook wel eens met cryptovaluta kunnen gaan.

Verdiep je in de materie

Het lijkt erop dat mainstreamadoptie van cryptocurrency-transacties zeer waarschijnlijk is in de nabije toekomst. Zeker als je naar de ontwikkelingen kijkt in landen waar valuta en economieën minder stabiel zijn dan bij ons. Daar is de adoptie al vele malen groter. Verdiep je daarom nu al in de beginselen achter Bitcoin en Blockchaintechnologie en bekijk in hoeverre het aanbieden van crypto als betaalmiddel voor jouw bedrijf interessant kan zijn. In een volgend artikel zullen we wat dieper in gaan op de mogelijke fiscale implicaties van het hebben van bijvoorbeeld Bitcoin in je onderneming. Meld je daarom aan voor onze nieuwsbrief. Je mist dan geen enkel artikel!

The post Vijf redenen om Bitcoin als betaalmiddel in het MKB te accepteren appeared first on Nextens.