AFM: Bedrijven gaan te losjes om met EBITDA en andere winsttermen

Beursbedrijven gebruiken te veel verhullende winsttermen, wat beleggers in het duister laat tasten. Een studie van de AFM onthulde dat bedrijven meer dan 20 verschillende termen gebruiken om hun prestaties aan te tonen, waardoor investeerders slecht geïnformeerd raken.

Termen als ebit en ebitda, die de winst vóór aftrek van kosten weergeven, worden vaak prominent gepresenteerd bij jaar- en halfjaarcijfers.

Misleiding

Het gebruik van diverse winstbegrippen maakt het moeilijk om bedrijven te vergelijken en kan leiden tot misleiding van beleggers. De AFM onderzocht 32 beursgenoteerde instellingen en ontdekte gemiddeld 21 verschillende maatstaven onder AEX-fondsen en 11 onder Midkappers. In sommige gevallen werden zelfs meer dan 30 verschillende termen gevonden.

Niet verboden

Hoewel het gebruik van alternatieve maatstaven niet verboden is, hebben Europese beursautoriteiten richtlijnen uitgevaardigd om ervoor te zorgen dat bedrijven altijd uitleg geven bij deze cijfers. De AFM ontdekte dat bij twee derde van de onderzochte bedrijven deze uitleg ontbrak, wat beleggers mogelijk misleidt.

De AFM vond ook voorbeelden waarbij termen niet correct werden gebruikt, zoals het rapporteren van ebitda terwijl het eigenlijk gecorrigeerde winstcijfers betrof. Dit schaadt de transparantie op financiële markten.

Aansporing

Hoewel jaar- en halfjaarcijfers moeten voldoen aan internationale boekhoudstandaarden en worden gecontroleerd door accountants, kan de AFM geen sancties opleggen voor onjuistheden. Wel kan de toezichthouder accountants aansporen om strenger te controleren en bedrijfsadviseurs aansporen om richtlijnen beter na te leven. In het onderzoek heeft de AFM zeventien bedrijven aangesproken op hun handelen.

The post AFM: Bedrijven gaan te losjes om met EBITDA en andere winsttermen appeared first on Nextens.