CESOP: De toekomst van fiscale rapportage

Artikel fiscale rapportage

CESOP:
De toekomst van fiscale rapportage

In 2024 treedt het Central Electronic System of Payment (CESOP) in werking, waarmee betalingsdienstaanbieders gegevens moeten vastleggen en rapporteren over grensoverschrijdende betalingen. Dit initiatief heeft tot doel btw-fraude en witwaspraktijken tegen te gaan en eerlijke concurrentie te bevorderen. Maar welke bedrijven worden aangemerkt als betalingsdienstaanbieders? En wat kunnen ze doen om zich vast voor te bereiden op deze veranderingen?

Wat is CESOP?

CESOP is een centrale database waarin informatie over grensoverschrijdende betalingen wordt opgeslagen. Het doel is om de financiële wereld transparanter te maken, fraude te verminderen en de naleving van belastingwetten te bevorderen.

Wie moet zich voorbereiden?

Betalingsdienstaanbieders in de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte zijn verplicht om gegevens bij te houden en te rapporteren. Deze regels gelden voor een breed scala aan financiële instellingen, waaronder banken, betalingsinstellingen, en zelfs online marktplaatsen met hun eigen betaaldiensten.

Welke betalingen vallen onder CESOP?

De definitie van betalingen onder CESOP is zeer breed. Het omvat alle geldtransacties die door de betaler of begunstigde worden geïnitieerd. Dit geldt ongeacht of er onderliggende verplichtingen zijn tussen de betrokken partijen.

Gratis kennisdocument

Wil jij weten of jouw bedrijf ook wordt aangemerkt als betalingsdienstaanbieder? En of je dus eventuele grensoverschrijdende betalingen moet gaan melden? Download dan ons gratis kennisdocument ‘CESOP’. Hierin lees je alles over de Central Electronic System of Payment (CESOP)-richtlijn en kom je exact te weten hoe je je hier het beste op kunt voorbereiden. Aangezien het niet naleven van de verplichtingen die uit deze richtlijn voortvloeien aanzienlijke consequenties kunnen hebben (boetes kunnen oplopen tot EUR 900.000!) lijkt ons dat geen overbodige luxe.

Meer weten over CESOP?

Download ons gratis kennisdocument.

Altijd op de hoogte

In een snel veranderende financiële wereld is het cruciaal om op de hoogte te blijven van nieuwe wetgeving en technologieën. Om je hierbij te helpen kun je je aboneren op onze nieuwsbrief of gebruik maken van onze uitgebreide kennisbank.

Download het kennisdocument

Vul je gegevens in


Kies een aanhef
heer
mevrouw

Vul je gegevens in

Tot slot

Wat omschrijft jouw organisatie het beste?
Accountancy
Administratie
Belastingadvies
Boekhouding
MKB
Multinational
Notaris
Anders
< Maak een keuze >
Nederland

*We willen u up-to-date houden over de ontwikkelingen van Nextens en onze producten via e-mail. De inhoud van deze e-mails kunnen bestaan uit artikelen, product updates, informatie over evenementen of uitnodigingen voor onderzoeken.

The post CESOP: De toekomst van fiscale rapportage appeared first on Nextens.