Leuker kunnen we het niet maken, eenvoudiger wel?

Het belastingstelsel moet simpeler, vinden niet alleen politici maar ook drie op de vier Nederlanders. Tijdens een symposium over dit onderwerp blijkt echter dat vereenvoudiging geen eenvoudige opgave is.

Opschonen

Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) opent het symposium over een eenvoudiger belastingstelsel met minder uitzonderingen. Hij heeft al een begin gemaakt met het opschonen van ongeveer 190 fiscale regelingen, variërend van heffingskortingen tot aftrekposten. Dit omvat het schrappen van de fiscale oudedagsreserve en het versoberen van de bedrijfsopvolgingsregeling.

Grote vraagstukken

Van Rij adviseert een nieuw kabinet om de omgang met fiscale regelingen in het regeerakkoord vast te leggen, zoals Rutte IV heeft gedaan. Evaluaties moeten niet in de lades verdwijnen, maar dienen tot actie te leiden, aldus de staatssecretaris.

Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau, roept op tot aanpakken van grote vraagstukken. Hij wijst op het verlaagde btw-tarief (9% in plaats van 21%) voor voedsel en kappers, terwijl lobby’s pleiten voor een nultarief voor groente en fruit en een verlaagd tarief voor elektronicareparaties.

Uitzonderingen

Uit een peiling blijkt dat 70% van de ondervraagden het verlaagde btw-tarief wil behouden, ondanks dat de helft aangeeft er zelf geen gebruik van te maken. Fiscale regelingen vertegenwoordigen dit jaar ongeveer €163 mrd, waar burgers en bedrijven soms van profiteren. Het afschaffen van uitzonderingen stuit op weerstand van belanghebbenden.

VVD-Kamerlid Wendy van Eijk is verrast door de lobby’s, terwijl NSC-lid Folkert Idsinga vasthoudt aan de hypotheekrenteaftrek ondanks evaluaties die de doelmatigheid in twijfel trekken. GroenLinks-PvdA woordvoerder Senna Maatoug pleit voor een uitruil van regelingen om de impasse te doorbreken.

The post Leuker kunnen we het niet maken, eenvoudiger wel? appeared first on Nextens.