Zakendoen over de grens; waar moet je aan denken?

De wereld waarin we leven en zaken doen, is de afgelopen twintig jaar in rap tempo kleiner en internationaler geworden. Dit biedt bedrijven kansen. Het betekent echter ook een fikse toename aan regelgeving en complexiteit. Op fiscaal gebied bijvoorbeeld. Dus waar moet je zoal aan denken bij zakendoen over de grens?

Belastingheffing in verschillende landen
Bij internationaal zakendoen krijg je natuurlijk te maken met belastingregimes en tarieven in verschillende landen. Je moet je dus bewust zijn van de verschillende lokale belastingregels, belastingtarieven, aftrekposten en eventuele dubbele belastingverdragen. Je voorkomt hiermee dat je ergens te veel of juist te weinig belasting betaalt. Verdiep je dus vooraf zodat je niet achteraf voor nare verrassingen komt te staan.

Arm’s Length beginsel/Transfer pricing
Het ‘Arm’s Length-beginsel‘ heeft als doel te voorkomen dat bedrijven zelf kunnen bepalen waar zij winst maken en belasting betalen. Volgens dit principe dien je de prijzen voor transacties binnen nationale of internationale concerns zodanig vast te stellen dat deze vergelijkbaar zijn met die welke tussen onafhankelijke partijen zouden gelden. Het geheel van deze voorwaarden, bekend als ‘verrekenprijzen’ in de internationale context, wordt ook wel ‘transfer pricing’ genoemd. Het idee is dat hiermee het kunstmatig verschuiven van winsten naar gunstige belastinggebieden wordt tegengegaan.

Compliance met lokale wet- en regelgeving
Elk land heeft zijn eigen fiscale regels en voorschriften. Als je in verschillende landen actief bent, dien je dus ook met al deze regels en voorschriften rekening te houden. De voorschriften en regelgeving kunnen op allerlei vlakken betrekking hebben en verschillen per branche. Lees je hier dus goed over in zodat je boetes en juridische complicaties weet te voorkomen.

Btw/Omzetbelasting
De behandeling van omzetbelasting varieert sterk tussen landen. Zeker als je je zakelijk buiten de EU begeeft. Als ondernemer is begrip van lokale regels met betrekking tot de heffing en afdracht van omzetbelasting van groot belang, vooral bij internationale verkooptransacties.

Risicobeheer bij valutakoersen
Fluctuaties in valutakoersen kunnen aanzienlijke invloed hebben op de financiële resultaten van internationale transacties. Ga je dus de grens over en doe je zaken in andere valuta dan alleen de euro, zorg dan ook voor een valutabeleid om risico’s op dit vlak te minimaliseren.

Hoe blijf je op de hoogte?

Je bewust zijn van het feit dat er verschillende regels en verdragen zijn en dat deze bovendien regelmatig wijzigen, is stap een als het gaat om zakendoen over de grens. De volgende stap is natuurlijk je daadwerkelijk informeren, inlezen en op de hoogte zijn en vooral blijven. Dat doe je met Nextens Naslag en Naslag Internationaal. De meest uitgebreide fiscale kennisbank van Nederland.

The post Zakendoen over de grens; waar moet je aan denken? appeared first on Nextens.