Oxfam Novib roept op tot vermogensbelasting voor superrijken

Sinds 2020 is het vermogen van de vijf rijkste mannen wereldwijd meer dan verdubbeld, met een gemiddelde toename van 14 miljoen dollar per uur. Tegelijkertijd ervaren vijf miljard mensen wereldwijd een afname van welvaart door torenhoge inflatie. In Nederland groeit de ongelijkheid, en Oxfam Novib roept op om deze kloof te dichten door de extreem rijken hoger te belasten.

Cijfers wereldwijd

Deze cijfers zijn afkomstig uit het nieuwe rapport over economische ongelijkheid van Oxfam Novib, traditioneel gepubliceerd tijdens het World Economic Forum in Davos, waar wereldleiders en bedrijven samenkomen om mondiale problemen aan te pakken.

Enkele wereldwijde ongelijkheidsfeiten:

De rijkste 1% bezit 43% van alle wereldwijde financiële activa.

Bijna 800 miljoen werknemers verloren bijna een maandsalaris door inflatie.

Als de huidige economische trends doorzetten, is de wereld binnen 10 jaar de eerste biljonair ‘rijker’, maar armoede verdwijnt pas over 229 jaar.

Cijfers uit Nederland

In Nederland groeit de ongelijkheid:

Bestaanszekerheid stond hoog op de agenda tijdens de afgelopen verkiezingen, met stijgende kosten voor energie en boodschappen.

CEO’s van Nederlandse multinationals verdienden in een week wat een werknemer met het minimumloon in een jaar verdient.

De gemiddelde Nederlander werkte in 2022 ruim 2 weken ‘onbetaald’ door de toegenomen inflatie.

Nederland telt een recordaantal van 51 miljardairs.

Geld hebben loont, werken minder

Terwijl lasten stijgen en inkomens niet meegroeien, worden superrijken alsmaar rijker – dit is niet alleen oneerlijk, maar ook een politieke keuze. Oxfam Novib benadrukt dat de superrijken, vaak CEO’s of aandeelhouders, kunnen investeren in vastgoed, aandelen of een eigen bedrijf en minder belasting betalen dan gewone werknemers. Dit heeft gevolgen voor belastinginkomsten die cruciaal zijn voor diensten zoals onderwijs en gezondheidszorg.

Eerlijkere verdeling van welvaart

Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib, wijst op de gebroken belofte dat meer economische groei automatisch leidt tot welzijn voor iedereen. Grote bedrijven en superrijken profiteren vooral, en zonder ingrijpen zal de scheefgroei alleen maar toenemen.

Belast de superrijken

Oxfam Novib roept op tot actie en constateert dat 7 op de 10 Nederlanders vinden dat superrijken meer belasting moeten betalen. De organisatie vraagt de nieuwe Tweede Kamer en onderhandelende partijen om de extreem rijken hoger te belasten en roept mensen op om de petitie te tekenen.

Vraag voor politiek Den Haag

Voer een vermogensbelasting in voor de superrijken.

Belast inkomen uit vermogen en inkomen uit arbeid gelijk.

Verhoog de winstbelasting voor bedrijven.

The post Oxfam Novib roept op tot vermogensbelasting voor superrijken appeared first on Nextens.