6 tips voor de fiscalist van morgen

De functie van fiscalist is complex, veeleisend en zeker de laatste jaren aan verandering onderhevig. Waar voorheen de nadruk lag op rapporteren, wordt nu een meer adviserende en sturende invulling verwacht. Dat vraagt om flexibilteit en aanpassingsvermogen van de fiscaal en financieel professional. We hebben daarom 6 tips voor de fiscalist van morgen verzameld.

Ben jij de fiscalist van de morgen?

Om er voor te zorgen dat jij klaar bent voor de nabije toekomst en ook straks je rol van fiscalist optimaal kan invullen, hierbij 6 tips voor de fiscalist van morgen:

Zet de fiscale afdeling op de kaart
Dit punt noemen we niet voor niets als eerst. Binnen veel organisaties heerst namelijk nogal eens onduidelijkheid over wat een fiscalist eigenlijk doet. Waarschijnlijk “iets met belastingen en Excel”. Het is daarom raadzaam om de fiscale bubbel achter je te laten en de fiscale en/of financële afdeling beter op de kaart te zetten binnen je bedrijf. Maak duidelijk waar je dagelijks mee bezig bent en wat de toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Hiermee creëer je begrip en vertrouwen.

Roep hierbij ook de hulp in van andere afdelingen. De communicatie afdeling bijvoorbeeld. En schrijf eens een blog voor de interne nieuwsbrief of het intranet. Schroom ook niet om een beetje humor te gebruiken.

Pak een proactieve en adviserende rol
Dit punt ligt in het verlengde van de eerste tip. De functie van de fiscaal en financieel professional is de laatste jaren behoorlijk aan verandering onderhevig. In plaats van rapportages achteraf, wordt steeds vaker vooraf advies gevraagd en verwacht. Fiscale voordelen kunnen immers een aanzienlijk verschil maken voor de financiële gezondheid van de organisatie.

Pak daarom een proactievere rol dan je misschien gewend bent. Identificeer en adviseer vooraf over mogelijke belastingvoordelen. Dit kan variëren van subsidies en kortingen tot specifieke regelingen die gunstig zijn voor jouw onderneming. Daarnaast is inzicht in de te verwachte belastingdruk belangrijke input voor de vraag welke investeringen wel en welke niet gedaan kunnen worden in de aankomende periode. Zorg er dus voor dat je veel eerder betrokken wordt dan nu misschien nog het geval is.

Wees je bewust van je publiek
Veel van je collega’s hebben (zeer) beperkte kennis van fiscale zaken. Het is daarom belangrijk om jargon te vermijden. Communiceer open en op een voor iedereen begrijpelijke manier. Maak bij het uitleggen van complexe zaken gebruik van concrete, voor iedereen te begrijpen voorbeelden.

Ondersteun bij financiële planning
Financiële planning is voor iedere organisatie belangrijk. De fiscalist van morgen speelt een cruciale rol in dit proces. Help jouw organisatie daarom bij het opstellen van realistische budgetten, cashflowprognoses en fiscaal efficiënte strategieën. Een goed doordachte financiële planning is namelijk cruciaal om jouw onderneming te helpen groeien en aanpassen aan de steeds sneller veranderende markt en maatschappij.

Adviseer breder dan je gewend bent
Als fiscalist van de toekomst ben je niet alleen maar gefocust op de huidige belastingregels, maar heb je ook oog voor de toekomst. Vooruit kijken in plaats van terugkijken dus. Maar ook breder kijken. Adviseer binnen jouw onderneming bijvoorbeeld over een geschikte bedrijfsstructuur. Of de mogelijke fiscale implicaties van groei. Dit kan betrekking hebben op zaken als het aannemen van personeel, het uitbreiden naar nieuwe markten, of het verkennen van samenwerkingsverbanden. Al deze veranderingen kunnen immers fiscale implicaties hebben.

Maak gebruik van slimme en efficiënte fiscale technologie
Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?! Je bent immers al druk genoeg. Maar naarmate de rol van de fiscalist verandert, zal dat ook voor extra en andere werkzaamheden zorgen. Je zult vaker betrokken worden bij overleg, je afdeling krijgt meer exposure en collega’s zullen je vaker weten te vinden. Dat betekent ook meer vragen. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld een kennisbank kun je een hoop vragen eenvoudig beantwoorden. Bovendien zorgt het er voor dat je er zeker van bent dat iedereen binnen je bedrijf van de juiste kennisbron gebruik maken.

Hoe kan Nextens je hierbij verder helpen?

Nextens is al meer dan 60 jaar de fiscaal partner van professioneel Nederland. Eerst met onze almanakken, nu met slimme aangiftesoftware en de meest uitgebreide kennisbank. Hiermee maken we het leven van de fiscaal en financieel professional zo eenvoudig mogelijk. Je bespaart je tijd, voorkomt fouten en bent altijd verzekerd van een optimale aangifte.

Heb je je aangifte uitbesteed? Ook dan helpt onze aangiftesoftware jou sneller en efficiënter te werken. Je stuurt namelijk altijd gelijk de juiste gegevens naar je adviseur. Met onze kennisbank Naslag ben je bovendien altijd op de hoogte van de meest recente wet- en regelgeving.

The post 6 tips voor de fiscalist van morgen appeared first on Nextens.