Wat zijn veelgemaakte fiscale fouten door ZZP’ers?

Als ZZP’er heb je een hoop aan je hoofd. Je hebt immers geen collega’s om bepaalde zaken voor je op te pakken. Bovendien, je bent druk voor je opdrachtgever. De realiteit is dan ook dat je wel eens wat over het hoofd ziet. Zo moet je deze maand je btw-aangifte doen. Het niet juist of niet op tijd inleveren van een belastingaangifte kan je veel geld kosten. Dat willen we bij Nextens natuurlijk  graag voorkomen. We hebben daarom een aantal veelgemaakte fiscale fouten door ZZP’ers voor je op een rijtje gezet.

Het niet voldoende bijhouden van je administratie
Het niet goed bijhouden van je financiële administratie kan nadelige gevolgen hebben voor het indienen van je belastingaangiften. Het is dus als ZZP noodzakelijk je inkomsten, uitgaven en bonnetjes goed en zorgvuldig bij te houden zodat je aangiften ook echt kloppen en geen fouten bevatten.

Niet profiteren van aftrekposten
We zien te vaak dat ZZP’ers niet alle beschikbare aftrekposten benutten. Denk aan de  zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling. Maar er zijn er meer.  Hierdoor betaal je hoogstwaarschijnlijk meer belasting dan feitelijk nodig is. En dat is zonde!

Verkeerde btw-aangifte
Waar veel ZZP’ers in de veronderstelling verkeren dat het doen van btw-aangifte een fluitje van een cent is, komen er ook daar veel fouten voor. Zoals het verkeerd berekenen van verschuldigde btw of het niet op tijd indienen. Dit kan leiden tot onnodige boetes en rentelasten.

Btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting komen niet overeen
Er zijn ook ZZP’ers die bewust dan wel onbewust onzorgvuldig omgaan met het doen van hun aangiften. Hierdoor kan het gebeuren dat de btw-aangifte andere gegevens bevat dan de aangifte inkomstenbelasting. Dit kan je op fikse boetes komen te staan. Zorg er daarom voor dat de cijfers kloppen en in de verschillende aangiften overeenkomen.

Geen rekening houden met de kleineondernemersregeling (KOR)
ZZP’ers die in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR) kunnen een vermindering van hun btw-verplichtingen krijgen. De kern van de nieuwe regeling is dat een ondernemer die onder de omzetgrens van € 20.000 blijft en ervoor kiest om de regeling toe te passen, geen btw in rekening brengt aan zijn afnemers. Veel ZZP’ers zijn zich hier echter niet of niet voldoende van bewust.

Te laat indienen van belastingaangiften
Het niet tijdig indienen van belastingaangiften kan resulteren in boetes. Hou daarom ook als ZZP’er goed in de gaten wat de deadlines zijn zodat je tijdig je belastingzaken kunt regelen. Bovendien kun je voor het te laat doen van aangifte inkomstenbelasting heffingsrente of betalingsrente moeten betalen. En dat is inmiddels 4% dus ook dat kan snel in de papieren gaan lopen.

Onjuiste kwalificatie als zelfstandige
Het verkeerd classificeren van de arbeidsrelatie kan leiden tot problemen met de Belastingdienst. Het is dan ook belangrijk de juiste fiscale status te hebben. Deze status is van meerdere factoren afhankelijk. Hoeveel winst maak je bijvoorbeeld, wat is de mate van zelfstandigheid van je onderneming of hoeveel tijd stop je in je activiteiten? En dan kan het ook nog zo zijn dat je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent maar voor de btw juist weer wel.  

Privé-uitgaven als zakelijke kosten opvoeren
Het mengen van privé-uitgaven met zakelijke kosten kan leiden tot problemen bij je belastingaangifte. Maak daarom als ZZP’er duidelijk onderscheid tussen zakelijke en persoonlijke uitgaven.

Geen rekening houden met veranderde belastingregels
Belastingregels veranderen continu en het is dan ook niet zo vreemd dat veel ZZP’ers soms wel eens een wets- of regelwijziging over het hoofd zien. Dat kan echter aanzienlijke consequenties hebben. Die wil je liever vermijden dus zorg er voor dat je altijd op de hoogte bent van de laatste regelgeving.

Geen gebruik maken van de juiste hulp(middelen)
Als je alleen bent moet je soms ook om hulp kunnen en durven vragen. Maak daarom gebruik van slimme hulpmiddelen. Zoals de aangiftesoftware van Nextens. Je krijgt dan altijd een melding zodat je nooit te laat bent met het indienen van je aangifte. Bovendien ben je altijd op de hoogte van de laatste regelingen.

Wil jij ook geen deadline meer missen?

Wil je weten hoe Nextens jou als ZZP’er kan helpen om al je belastingzaken optimaal te regelen? Zodat je nooit meer een deadline, een subsidie of wetswijziging mist? Kijk dan snel op Nextens Grip, aangiftesoftware en kennis speciaal voor ondernemers zoals jij.

The post Wat zijn veelgemaakte fiscale fouten door ZZP’ers? appeared first on Nextens.