Kleine beursfondsen vinden op het nippertje accountant

Vijf kleine beursfondsen die op het punt stonden hun notering aan de Amsterdamse beurs te verliezen, krijgen toch een kans om te blijven. Om hun notering te behouden, moesten ze vóór 15 januari een opdrachtbrief van een gecertificeerde accountant indienen voor de controle van de jaarrekening over 2024. Maandag maakten ze bekend dat ze aan deze vereiste hebben voldaan. Euronext, de beursuitbater, bevestigde aan het FD dat de zogenaamde delistingprocedure wordt stopgezet.

Buitenlandse partijen

Investeerder MKB Nedsense en beleggersplatform IEX hebben besloten samen te werken met het Portugese accountantskantoor CFA, dat eerder de jaarrekening over 2022 van investeerder Value8 heeft gecontroleerd. Aan de andere kant hebben CO₂-projectontwikkelaar DGB, vastgoedfonds Bever en investeerder Lavide een kantoor uit een andere EU-lidstaat aangetrokken. Dit kantoor verwacht op korte termijn de registratie bij toezichthouder AFM af te ronden, schrijft het FD.

Volgens MidkapNL, de vereniging die de belangen van de kleinere fondsen behartigt onder leiding van Value8-ceo Peter Paul de Vries, heeft zich nog een ander buitenlands kantoor bij de AFM gemeld. Het is echter onbekend of deze partij al in contact is met Nederlandse beursfondsen. De toezichthouder geeft aan geen uitspraken te doen over aanvragen voor registraties door buitenlandse partijen.

Afname van kwaliteit

Het nieuws over het behoud van de noteringen had maandag invloed op de koersen van de genoemde fondsen. De koers van Lavide steeg met meer dan 30%, terwijl die van Bever met bijna 6% daalde.

In het kader van de discussie over de toetreding van het Portugese CFA tot de Nederlandse markt voor de controle van beursfondsen vorig jaar, zijn er nu meer buitenlandse kantoren betrokken. Voorstanders zien dit als een welkome toename van capaciteit, maar tegenstanders maken zich zorgen over de mogelijke afname van kwaliteit in de accountantscontrole.

Kwaliteitsstandaarden

Gerben Everts, directeur van beleggersvereniging VEB, beschrijft de ontwikkelingen als een ongewenste sluiproute. Hij geeft aan dat Nederlandse registeraccountants zich via zzp-constructies aansluiten bij buitenlandse kantoren, waarbij kwaliteitstoezicht op kantoorniveau binnen de EU vaak ontbreekt. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) uit ook zorgen over deze constructies en benadrukt het belang van waarborging van kwaliteitsstandaarden.

Eerder was gepland dat acht fondsen, waaronder de eerder genoemde vijf, plus Alumexx, New Sources Energy (NSE) en Geojunxion, op 6 november vorig jaar van de beurs zouden verdwijnen. Euronext gaf hen echter enkele maanden extra tijd, deels vanwege de intrede van CFA op de markt. In december kozen Alumexx en NSE voor samenwerking met KPMG, terwijl Geojunxion besloot de notering zelf in te leveren.

Jaarrekeningen

Bij het verlenen van uitstel versoepelde Euronext ook de eisen. In plaats van het laten controleren van jaarrekeningen uit het verleden, volstond nu een opdrachtbrief voor de controle over 2024. Deze versoepeling was volgens de kleine beursfondsen essentieel om een nieuwe accountant aan te trekken.

Desondanks maakt Everts zich zorgen. Hij wijst erop dat de genoemde fondsen jarenlang geen gecontroleerde jaarrekeningen hebben gedeponeerd. Volgens hem laat de nieuwe accountant in de praktijk de beginbalans van 2024 buiten beschouwing, en met jaren aan ongecontroleerde financiële praktijken zou deze ‘noodzakelijke’ kunstgreep voor beleggers een forse rode vlag moeten zijn. Peter Paul de Vries nuanceert deze vrees door te benadrukken dat de intentie bestaat om ook de jaarrekening van 2023 te laten controleren, aldus het FD.

Ook al jouw rapportages in één overzicht? Dat kan nu met Nextens Jaarrekening. Dé rapportage tool die jaarrekeningen en aangiften naadloos integreert.

The post Kleine beursfondsen vinden op het nippertje accountant appeared first on Nextens.