ViDA – btw in het digitale tijdperk

Artikel ViDA

ViDA – BTW in het Digitale Tijdperk

De manier waarop we zaken doen verandert. Door digitalisering en e-commerce hebben overheden en traditionele belastingsystemen moeite om deze veranderingen bij te houden. Het innen van btw en het voorkomen van belastingfraude, wordt dan ook een steeds lastiger karwei.

Daarom heeft de Europese Commissie in december 2022 ‘ViDA – VAT in the Digital Age’ (BTW in het Digitale Tijdperk) voorgesteld. Wat houdt het voorstel in en wat zijn de gevolgen voor bedrijven en ondernemers?

ViDA nog niet defintief

Het is nog geen definitief ontwerp maar geeft wel degelijk een goed beeld hoe de wetgeving er waarschijnlijk uit zal komen te zien. Het voorstel zoals het er nu ligt, kent een viertal belangrijke kenmerken:

Digitale marktplaatsen
ViDA stelt voor dat digitale marktplaatsen een actievere rol gaan spelen bij het waarborgen van de btw-naleving door verkopers op hun platform.
Drempels en vereenvoudigingen
ViDA stelt de invoering van drempels en vereenvoudigingen voor, waarbij bedrijven onder een bepaalde omzetdrempel worden vrijgesteld van bepaalde btw-verplichtingen.
Gegevensdeling en transparantie
ViDA moedigt een grotere samenwerking en gegevensdeling aan tussen belastingautoriteiten in verschillende rechtsgebieden.
Juridische duidelijkheid
ViDA streeft naar juridische duidelijkheid door internationale samenwerking te bevorderen en standaardisatie van btw-regels voor digitale transacties te ondersteunen.

Voordelen van ViDA

Dit voorstel betekent een belangrijke stap voorwaarts in het aanpassen van btw-systemen aan het digitale tijdperk. Door de unieke uitdagingen van e-commerce en digitale diensten te erkennen, streeft ViDA naar een eerlijk, transparant en efficiënt btw-kader dat zowel bedrijven, overheden als consumenten ten goede komt. De implementatie biedt dan ook verschillende voordelen voor ondernemers. De vijf belangrijkste zijn:

Kostenbesparing door een vooraf opgestelde btw-aangifte.
Besparing op de beheerskosten.
Efficiëntere belastingcontroles door verbetering van de risicoanalyse.
Betere grensoverschrijdende handel omdat de wetgeving beter op elkaar aansluit.
Eerlijkere concurrentie door het gelijk te trekken van het speelveld tussen traditionele en digitale bedrijven

Gratis kennisdocument

Wil je weten welke gevolgen het voorstel heeft voor jouw bedrijf?
Download dan gratis het kennisdocument ViDA: BTW in het Digitale Tijdperk.

Meer weten over ViDA: BTW in het Digitale Tijdperk

Download ons gratis kennisdocument.

Download het kennisdocument

Vul je gegevens in


Kies een aanhef
heer
mevrouw

Vul je gegevens in

Tot slot

Wat omschrijft jouw organisatie het beste?
Accountancy
Administratie
Belastingadvies
Boekhouding
MKB
Multinational
Notaris
Anders
< Maak een keuze >
Nederland

*We willen u up-to-date houden over de ontwikkelingen van Nextens en onze producten via e-mail. De inhoud van deze e-mails kunnen bestaan uit artikelen, product updates, informatie over evenementen of uitnodigingen voor onderzoeken.

The post ViDA – btw in het digitale tijdperk appeared first on Nextens.